Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЕТ ПОЗНАТИХ ДАМА СА АЛОПЕЦИЈОМ: Не бисте веровали које муке се крију иза "савршеног" изгледа (ФОТО)

Након скандала на додели Оскара, када је Вил Смит ударио водитеља програма због "неслане" шале на рачун физичког изгледа његове жене Џејде, многи су поделили своју причу о борби са алопецијом

1648468019_w_57512503.jpg
Фото: EPA
Oglas

Шта је алопеција, болест са којом се суочила и позната глумица Џејда Пинкет Смит? Алопеција се у дерматологији односи на убрзано опадање косе. О алопецији углавном говоримо када губитак косе прелази 100 длачица дневно током дугог периода. Други назив за алопецију је ћелавост али се ова реч употребљава за особу која је у крајњем стадијуму алопеције.

Алопеција није баш гламурозна. Гомиле косе које зачепљују одвод туша, остаци праменова на јастуку, ћелаве мрље које бљескају у неприкладним тренуцима – не звучи као животни стил богатих и славних, зар не?! Ево неколико познатих личности које се боре са ћелављењем – за неке сигурно већ знате, друге би вас могле изненадити!

Топ 5 женских познатих личности са алопецијом

1. Џеси Нелсон (певачица)

Оно што је донедавно крила је да јој је због стреса временом остајала без косе, већ од 13 године. Џеси је прошла кроз веома тежак период у средњој школи, што је довело до губитка косе. Певачица је доказ да уз довољно поверења у себе и своје способности, остало може доћи на своје место. Укључујући и вашу косу.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jesynelson

2. Џемама Голдсмит (новинар/активиста)

Ову британску лепотицу, алопеција је погодила јако и брзо. Иако да је већ навикла на стрес повезан са тиме што је у центру пажње, у њеном случају је то био специфичан инцидент који је изазвао губитак косе.

Прочитајте још: ЗАТО ШТО СТЕ ЗАСЛУЖИЛИ ОДМОР... АРАНЖМАНИ ЗА ХУРГАДУ И ДУБАИ СУ ДЕФИНИТИВНО ПОЈЕФТИНИЛИ УЗ САЈАМСКЕ ПОПУСТЕ ЧАК ДО 175€

Блиски сусрет са смрћу на лету за Кенију, током којег је пилот нападнут и авион пао 10.000 стопа пре него што је кривац савладан, довео је до формирања две ћелаве мрље са обе стране њене главе. Рупе су се појавиле неколико недеља касније, као резултат емоционалне трауме.

И иако је Џемимина коса касније поново израсла, била је беле боје (  честа појава код алопеције ). Од тада је морала да га фарба.

3. Вајола Дејвис (глумица)

Звезда серијала "The Help"  и "How to Get Away with Murder", ова талентована дама је први пут развила алопецију ареату у 28. години. У  интервјуу за часопис Вултуре , Вајола се присетила искуства: „Изгледало је као да имам чирокану. Огромна рупа на сред главе." Доктори су печате приписали стресу и након њиховог развоја, Вајола се борила са проблемима самопоштовања.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VIOLA DAVIS (@violadavis)

Вишеструко награђивана глумица је годинама касније носила перике и наизглед имала комад косе за сваку прилику; од вежбања до појављивања на црвеном тепиху. Међутим, на додели Оскара 2012, Виола је први пут дебитовала са својом природном косом и више се не ослања на перике у свом свакодневном животу. 

4. Кира Најтли (глумица)

Промена изгледа за сваки филм може звучати узбудљиво, али то често има своју цену.

За своју улогу у "The Machinist", Кристијан Бејл је наводно изгубио невероватних 30 кг за 4 месеца; пре него што је поново морао да се угоји за одело Бетмена. На супротном крају скале, Рене Зелвегер је морала да добије 30 кг за  улогу Бриџит Џонс ... два пута. А Кира Најтли је почела да губи праменове захваљујући сталном фарбању косе потребном за различите улоге.

Можда звучи површно, посебно када помислите на сав новац који она зарађује – али они од нас који смо искусили губитак косе знају колико је то страшно. Да бисте покушали све да је вратите.

Глумица је морала да носи перике 5 година све док јој коса није израсла 2015. године, када је затруднела са ћерком Еди.

5. Гејл Портер (ТВ водитељка)

Вероватно најпознатија жена са алопецијом, Гејл је апсолутна инспирација, један од мојих хероја за алопецију. Њена прича је ствар длакавих ноћних мора: пробудила се једног јутра и пронашла грудве косе по целом јастуку, а под тушем велике количине отпале косе, због чега јој се вода подигла изнад чланака.

Прочитајте још: ХАОС НА ДОДЕЛИ ОСКАРА! Вил Смит НАПАО водитеља због "шале" на рачун жене, НИЈЕ МОГАО ДА ПРЕЋУТИ (ВИДЕО)

4 недеље касније, Гејл је била потпуно ћелава – и њене обрве и трепавице. У 34. години морала је да се суочи са чињеницом да можда никада више неће имати косу; још већи фактор стреса за некога ко је већ имао историју менталних болести.

Гејлино стање се зове Алопециа Тоталис и прилично је ретко. Мора да је то било поражавајуће за бившу шкотску манекенку, чији је изглед играо велику улогу у њеној каријери, али њен смисао за хумор и став према овом стању су за дивљење, чак и  када је суочена са окрутним реакцијама . Провела је године у кампањи за подизање свести о алопецији и покренула је многе.

Поред дама, ово стање мучи и познате мушкарце: Мет Лукас, Ентони Кериган, Ник Кејџ, Роберт Патисон су само неки од њих.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas