Oglas
· · Komentari: 0

PET POZNATIH DAMA SA ALOPECIJOM: Ne biste verovali koje muke se kriju iza "savršenog" izgleda (FOTO)

Nakon skandala na dodeli Oskara, kada je Vil Smit udario voditelja programa zbog "neslane" šale na račun fizičkog izgleda njegove žene Džejde, mnogi su podelili svoju priču o borbi sa alopecijom

1648468019_w_57512503.jpg
Foto: EPA
Oglas

Šta je alopecija, bolest sa kojom se suočila i poznata glumica Džejda Pinket Smit? Alopecija se u dermatologiji odnosi na ubrzano opadanje kose. O alopeciji uglavnom govorimo kada gubitak kose prelazi 100 dlačica dnevno tokom dugog perioda. Drugi naziv za alopeciju je ćelavost ali se ova reč upotrebljava za osobu koja je u krajnjem stadijumu alopecije.

Alopecija nije baš glamurozna. Gomile kose koje začepljuju odvod tuša, ostaci pramenova na jastuku, ćelave mrlje koje bljeskaju u neprikladnim trenucima – ne zvuči kao životni stil bogatih i slavnih, zar ne?! Evo nekoliko poznatih ličnosti koje se bore sa ćelavljenjem – za neke sigurno već znate, druge bi vas mogle iznenaditi!

Top 5 ženskih poznatih ličnosti sa alopecijom

1. Džesi Nelson (pevačica)

Ono što je donedavno krila je da joj je zbog stresa vremenom ostajala bez kose, već od 13 godine. Džesi je prošla kroz veoma težak period u srednjoj školi, što je dovelo do gubitka kose. Pevačica je dokaz da uz dovoljno poverenja u sebe i svoje sposobnosti, ostalo može doći na svoje mesto. Uključujući i vašu kosu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @jesynelson

2. Džemama Goldsmit (novinar/aktivista)

Ovu britansku lepoticu, alopecija je pogodila jako i brzo. Iako da je već navikla na stres povezan sa time što je u centru pažnje, u njenom slučaju je to bio specifičan incident koji je izazvao gubitak kose.

Pročitajte još: ZATO ŠTO STE ZASLUŽILI ODMOR... ARANŽMANI ZA HURGADU I DUBAI SU DEFINITIVNO POJEFTINILI UZ SAJAMSKE POPUSTE ČAK DO 175€

Bliski susret sa smrću na letu za Keniju, tokom kojeg je pilot napadnut i avion pao 10.000 stopa pre nego što je krivac savladan, doveo je do formiranja dve ćelave mrlje sa obe strane njene glave. Rupe su se pojavile nekoliko nedelja kasnije, kao rezultat emocionalne traume.

I iako je Džemimina kosa kasnije ponovo izrasla, bila je bele boje (  česta pojava kod alopecije ). Od tada je morala da ga farba.

3. Vajola Dejvis (glumica)

Zvezda serijala "The Help"  i "How to Get Away with Murder", ova talentovana dama je prvi put razvila alopeciju areatu u 28. godini. U  intervjuu za časopis Vulture , Vajola se prisetila iskustva: „Izgledalo je kao da imam čirokanu. Ogromna rupa na sred glave." Doktori su pečate pripisali stresu i nakon njihovog razvoja, Vajola se borila sa problemima samopoštovanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VIOLA DAVIS (@violadavis)

Višestruko nagrađivana glumica je godinama kasnije nosila perike i naizgled imala komad kose za svaku priliku; od vežbanja do pojavljivanja na crvenom tepihu. Međutim, na dodeli Oskara 2012, Viola je prvi put debitovala sa svojom prirodnom kosom i više se ne oslanja na perike u svom svakodnevnom životu. 

4. Kira Najtli (glumica)

Promena izgleda za svaki film može zvučati uzbudljivo, ali to često ima svoju cenu.

Za svoju ulogu u "The Machinist", Kristijan Bejl je navodno izgubio neverovatnih 30 kg za 4 meseca; pre nego što je ponovo morao da se ugoji za odelo Betmena. Na suprotnom kraju skale, Rene Zelveger je morala da dobije 30 kg za  ulogu Bridžit Džons ... dva puta. A Kira Najtli je počela da gubi pramenove zahvaljujući stalnom farbanju kose potrebnom za različite uloge.

Možda zvuči površno, posebno kada pomislite na sav novac koji ona zarađuje – ali oni od nas koji smo iskusili gubitak kose znaju koliko je to strašno. Da biste pokušali sve da je vratite.

Glumica je morala da nosi perike 5 godina sve dok joj kosa nije izrasla 2015. godine, kada je zatrudnela sa ćerkom Edi.

5. Gejl Porter (TV voditeljka)

Verovatno najpoznatija žena sa alopecijom, Gejl je apsolutna inspiracija, jedan od mojih heroja za alopeciju. NJena priča je stvar dlakavih noćnih mora: probudila se jednog jutra i pronašla grudve kose po celom jastuku, a pod tušem velike količine otpale kose, zbog čega joj se voda podigla iznad članaka.

Pročitajte još: HAOS NA DODELI OSKARA! Vil Smit NAPAO voditelja zbog "šale" na račun žene, NIJE MOGAO DA PREĆUTI (VIDEO)

4 nedelje kasnije, Gejl je bila potpuno ćelava – i njene obrve i trepavice. U 34. godini morala je da se suoči sa činjenicom da možda nikada više neće imati kosu; još veći faktor stresa za nekoga ko je već imao istoriju mentalnih bolesti.

Gejlino stanje se zove Alopecia Totalis i prilično je retko. Mora da je to bilo poražavajuće za bivšu škotsku manekenku, čiji je izgled igrao veliku ulogu u njenoj karijeri, ali njen smisao za humor i stav prema ovom stanju su za divljenje, čak i  kada je suočena sa okrutnim reakcijama . Provela je godine u kampanji za podizanje svesti o alopeciji i pokrenula je mnoge.

Pored dama, ovo stanje muči i poznate muškarce: Met Lukas, Entoni Kerigan, Nik Kejdž, Robert Patison su samo neki od njih.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas