Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
витамини за маме

Пренатални витамини: Зашто је битно да их узимате пре, током и након трудноће

Пренатални витамини садрже неопходне витамине и минерале који су потребни током трудноће и могу се наћи у слободној продаји

1655472845_belly-g1acaa2b5d_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Иако је најбољи начин да добијете своје хранљиве материје здравом исхраном,  још увек може бити тренутака када у вашој исхрани постоје недостац. Ово је када су пренатални витамини посебно корисни. Они су намењени за допуну здравог начина живота и никада нису требали да буду замена добро избалансирану исхрану.

Прочитајте још: АКУШЕРСКО НАСИЉЕ: шта је то и како да знате да ли сте били жртва

Генерално, пренатални витамини садрже витамине и минерале који су вашем телу потребни када сте трудни. Ваша исхрана можда не укључује довољно одређене хранљиве материје и то је када су пренатални витамини неопходни. Ово посебно важи за следеће хранљиве материје:

Фолна киселина

Трудници треба 600 мцг фолне киселине сваки дан. Фолна киселина је витамин Б који може помоћи у спречавању неких урођених мана. Препоручује се да све жене у репродуктивном добу добију најмање 400 мцг фолне киселине дневно. Неке намирнице (као што су пиринач, хлеб, тестенине и житарице) су обогаћене фолном киселином. Такође се препоручује да наставите да га узимате током првих 12 недеља трудноће.

Гвожђе

Када сте трудни, потребно вам је додатно гвожђе. Ово помаже вашем телу да производи више крви која ће на крају обезбедити кисеоник вашој беби. Препоручена количина гвожђа је 27 мг када сте трудни, што је скоро дупло више од потребне количине када нисте трудни.

Додатни додаци

Здрава исхрана треба да вам обезбеди препоручену количину витамина и минерала. Међутим, постоје тренуци када ће вам можда требати додатак уз пренатални витамин. На пример, омега-3 масне киселине које се налазе у риби важне су за развој мозга бебе. Ако не једете рибу, можда ће вам требати додатак рибљег уља. Пре узимања било каквих додатних суплемената, требало би да разговарате о томе са својим лекаром.

Пренатални витамини су посебно дизајнирани и формулисани за жене које покушавају да затрудне или су већ трудне. Хранљиви састојци у пренаталним витаминима су неопходни за ваше здравље и раст и развој ваше бебе.

Пре зачећа

Ако планирате трудноћу, препоручује се да почнете да узимате пренаталне витамине око три месеца пре зачећа. Ово ће помоћи вашем телу да се припреми за трудноћу и помоћи ће у смањењу ризика од урођених мана за вашу бебу.

Током трудноће

Корисно је стално узимати пренаталне витамине током трудноће. Не само да ћете ви и ваша беба добити неопходне хранљиве материје потребне током трудноће, већ ће такође помоћи да обезбедите здраву трудноћу за вас и вашу бебу.

Након порођаја 

Препоручује се да наставите да узимате пренаталне витамине све док не престанете са дојењем. Ово ће помоћи у одржавању неопходних хранљивих материја потребних за хранљиву подршку ваше бебе која расте.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas