Oglas
· · Komentari: 0

AKUŠERSKO NASILJE: šta je to i kako da znate da li ste bili žrtva

Sve više žena navodi da su prošle kroz užas tokom porođaja, a da nisu svesne da su bile žrtve rodnog nasilja

1652687630_people-gd9a38c7a3_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Rođenje deteta je činjenica koja u potpunosti menja život svake žene, zato se mora uzeti u obzir važnost posedovanja najboljih uslova u bilo kom trenutku procesa od trudnoće do porođaja, pa čak i tokom porođaja.

To znači da u svim aktivnostima koje se moraju sprovesti tokom ovog procesa, kao što su lekarski pregledi, obuke i u slučajevima kada je život bebe u opasnosti, abortusa ili kiretaže, poštovanje kako majke tako i beba.

Saznajte nešto više o ovom fenomenu, kako ga identifikovati i kako ga prijaviti.

Šta je akušersko nasilje?

Prema SZO, akušersko nasilje je ono koje trpe žene tokom trudnoće, bilo koje vrste fizičkog zlostavljanja, ponižavanja, verbalnog zlostavljanja i kada se medicinske procedure ili druge vrste intervencija sprovode na prinudni način, ili bez pristanka, što je žene dovelo u situaciju ranjivosti.

Pročitajte još: Da li spavanje u grudnjaku sprečava OPUŠTANJE GRUDI? Stručnjaci otkrili da li ima istine u čuvenom ženskom triku

Ovo kršenje prava majki može desiti kako u javnom zdravstvu tako i u privatnom zdravstvu. Pored toga, kao što se može sastojati od radnji kao što su gore pomenute, izostavljanje nekih činjenica se takođe klasifikuje kao akušersko nasilje.

Izostavljanje situacija od strane zdravstvenog osoblja može u datom trenutku prouzrokovati fizičku ili psihičku štetu ženi tokom trudnoće, porođaja ili posle porođaja.

Koja su prava trudnica tokom porođaja?

Važno je da žene budu svesne svojih prava i da na taj način mogu da imaju jasniju predstavu o tome kada im se krše. Imamo pravo da budemo tretirani sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost i poverljivost.

Majke takođe imaju pravo da dobiju odgovarajuću medicinsku pomoć tokom porođaja, bez obzira da li se radi o vaginalnom ili carskom rezu. Na isti način, vaše je pravo da budete prisutni na participativan način, donosite odluke o svom telu i svom procesu, kako biste imali humani porođaj.

Foto: Piksabej

Imate pravo da dobijete sveobuhvatnu negu na vreme i efikasan način, u skladu sa svojim običajima, vrednostima i uverenjima, da dobijete, ako je moguće, akušersku anesteziju. I, naravno, da dobijete psihosocijalnu pomoć ako ste zabrinuti u vezi sa situacijama koje predstavljate tokom trudnoće.

Konačno, takođe imate pravo da budete informisani o svom zdravlju i zdravlju vašeg deteta i tokom trudnoće i tokom porođaja. Budite u pratnji nekoga kome verujete i znate informacije o dojenju i metodama planiranja kako biste, ako želite, mogli da izbegnete drugu trudnoću.

Kako znati da li ste bili žrtva porodiljskog nasilja?

Neki postupci koji su klasifikovani kao nasilni mnogi su normalizovali, na primer, nije normalno da vam medicinsko osoblje kaže da ne vičete, da ćutite, da trpite bol ili da koristite fraze poput „sama si napravila ovo“, „ne budi lenj“, između ostalog.

Pročitajte još: Šta je ektopična trudnoća? Ukoliko primetite ove simptome odmah se javite lekaru

S druge strane, dodirivanje vagine na način koji narušavaju vašu privatnost, i brze i mehaničke medicinske kontrole, takođe predstavljaju akušersko nasilje, kao i situacije u kojima doktor ignoriše strahove pacijenata i mnoga pitanja koja se mogu pojaviti.

Drugi oblik nasilja je kada se rade indukovani porođaji ili nepotrebni carski rezovi. Svi ovi oblici agresije sprečavaju žene da uživaju u humanoj trudnoći i porođaju. 

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas