· · Коментари: 0
могући проблеми

Седам разлога због којих длачице претерано расту: Шта се дешава у телу

Појачана маљавост је све чешћа појава код жена, која понекад може да буде показатељ проблема са здрављем.

1606230791_Depositphotos_83700806_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Појачани раст длака код жена зове се хирзутизам, што подразумева претерану маљавост на бради, прсима, раменима и доњем делу трбуха. Иако то само по себи није опасно, може да буде знак да организам жене не функционише како треба.

1. Неуравнотежени хормони

Хормони су најчешћи "кривац" за појаву длачица на бради. Превелика количина мушких полних хормона у женском телу јесте узрок ове појаве. Такође, хормоне могу да поремете и неодговарајуће пилуле за контрацепцију.

Порчитајте још: ФАНТАСТИЧАН ЕФЕКАТ: Ево зашто треба да ставите ПАСТУ ЗА ЗУБЕ на нокте и како ће вам то помоћи!

2. Генетика

Вишак длачица код жена понекад се појављује као резултат генетике. Уколико мајка или бака има нешто више длачица по лицу, женски потомци би могли да наследе овај проблем.

3. Полицистични јајници

Ово је озбиљно стање које не утиче само на појаву длачица, већ и на репродуктивно здравље. Ипак, сама појава длачица не мора бити знак полицистичних јајника. Уколико томе придружимо неправилне менструалне циклусе, губитак на тежини и неплодност, то су знаци да највероватније постоји циста, коју би требало прегледати на гинеколошком прегледу.

4. Године живота

Многе жене уласком у старије доба добију додатне длачице на лицу. Понекад се појављују током менопаузе, јер тада опада ниво естрогена.

5. Кушингов синдром

Превелика количина хормона стреса - кортизола, понекад је узрок појаве Кушинговог синдрома. Пацијенти са овим синдромом често имају повишен крвни притисак, шећер и појачану маљавост тела.

Прочитајте још: Једанаест ЖЕНСКИХ СИТНИЦА које ће вас орасположити у секунди (ВИДЕО)

6. Конгенитална адренална хиперплазија

Немогућност синтезе кортизола у кори надбубрежних жлезда, због потпуног или делимичног мањка одређених ензима у телу, понекад је повезана са појачаном маљавошћу. Ово стање се углавном рано дијагностикује и ретко остаје неоткривено у каснијој животној доби.

7. Трудноћа

Трудноћа има огроман утицај на женско тело, и када се хормони опет врате у нормалу, длачице ће нестати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.