· · Komentari: 0
NAPITAK

Kafa ili čaj? Kofein je odličan samo u OVOJ količini

Kafa ima 96mg kofeina, sa mlekom 86, a crni čaj samo 48 mg.

1610382183_crnaDepozit.png
Foto: Depozitfoto

Ukoliko ste u dilemi da li je ujutru bolje da se popije čaj ili kafa, odgovor ćete dobiti ako ustanovite koliko kofeina prija vašem organizmu. Jer i jedan i drugi napitak sadrže ovu aktivnu supstancu.

Pročitajte još: ŠETAJTE se samo 30 minuta dnevno i rešite se MNOGIH bolesti

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede crna kafa iz aparata po jednoj šoljici ima više kofeina (oko 96 mg), nego kafa s mlekom (86 mg), dok crni čaj (48 mg) ima skoro upola manje kofeina od crne kafe i skoro duplo više od zelenog čaja (28 mg).

I kafa i čaj podstiču rad mozga i srca.

Ukratko, i kafa i čaj imaju zdravstvene prednosti, jer podstiču rad mozga, srca i metabolizma. Čaj ima jača umirujuća svojstva od čuvenog crnog napitka. Ipak, imajte u vidu da preterivanje sa kofeinom može da ima negativna dejstva.

Dakle, iako je kofein u umerenim količinama zdrav i povećava budnost i sportske performanse, previše kofeina može da dovede do neželjenih efekata. Zato je važno da se zna da preporučeni dnevni unos za zdravu odraslu osobu iznosi maksimalno 400 mg (oko četiri šoljice) kofeinskog napitka.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Preterivanje sa kofeinom može da dovede do tremora, teskobe, povišenog krvnog pritiska, dehidracije, nesanice i glavobolje, a pokušaj odvikavanja često uzrokuje simptom ustezanja. Najbolje je da se unos kafe i čaja uravnoteži sa dovoljnim unosom vode.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.