Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КОРИСНО

ШЕТАЈТЕ се само 30 минута дневно и решите се МНОГИХ болести

Шетња и зелена површина нас све опушта.

1610196718_Depositphotos_129284926_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Пандемија корона вируса је и даље у току, и та целокупна ситуација већ почиње да утиче на све нас. Више нема толико излазака, дружења, путовања и наш друштвени живот је ограничен. 

Прочитајте још: Митесери, акне и остала ЗЛА на лицу: Три ЗАКОНА која морају тинејџери да поштују

Све оно не значи да не можете да вежбате и шетате, те да појачате ниво серотина када вам затреба. У ствари, један од најефикаснијих начина на који можете да одржавате (и физичко и ментално) здравље је заиста лак: шетњом. Иако вам се чини превише лако да би било истинито, шетња има много здравствених благодати које вас могу одржати у врхунској форми, а помоћи ће вам да превазиђете досаду и чак лоше расположење. 

Прочитајте још: Да ли можете да осетите МИРИС кафе? Да ли сте зависник или имате ПРЕФИЊЕН нос?

Шетња од само пола сата, пет дана недељно, такође је довољна да испуните препоручене недељне циљеве вежбање. Према препорукама, одрасли би требало да теже "најмање 150 минута активности умереног интензитета недељно", а и шетња се у то рачуна. Штавише, то је такође "лака активност са малим доприносима која је доступна свима", како објашњава Томпон Плат, директор добротворне организације "Тхе Рамблерс". Он додаје да је без обзира на ниво кондиције ходање одличан начин да почнете се физичком активношћу, било да се ради о брзој шетњи у парку или да се ради о дужој шетњи по брдима у селу.

Фото: Депозит

Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?

Добробити редовне шетње су бројне, а оне утичу на физичко здравље укључујући све од: флексибилности, јачања имунолошког система, смањења ризика од дијабетеса типа 2 и одређених карцинома. Заправо, једно истраживање је открило да активни људи имају 40-50% мањи ризик од развоја карцинома дебелог црева и нижи ризик од развоја карцинома дојке и плућа.

Прочитајте још: Време оброка је битно колико и намирнице које једемо

Ходање брзим темпом значи да треба да дишете мало брже, осећаћете се топлије и срце ће вам брже радити, а истраживање указује да све ово доприноси бољем здрављу срца, плућа и добром крвном притиску.

Такође, све је више доказа да провођење времена на отвореном простору и у контакту са природом може имати позитиван ефекат на ментално здравље, а доприноси и смањењу стреса, ублажавању депресије и умора. Шетња природом и зеленило помажу нам да се опустимо.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas