· · Komentari: 0

Dosta vam je komercijalnih filmova? Predstavljamo vam 10 alternativnih evropskih filmova koji će vas uzdrmati! (VIDEO)

Želite drugačije filmsko iskustvo? Došli ste na pravo mesto!

1626355071_Untitled.png
FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Movie Frappe

Istoričari su podeljeni oko tačnog mesta rođenja pokretnih slika (Lids, Pariz i NJujork, svi se pojavljuju u različitim izvorima na temu), Evropa je uvek bila vitalna sila u evoluciji kinematografije - umetnički uticajna, čak i kada je ekonomski zasenjena većim industrijama.

Pročitajte još: Najbolji kriminalistički dokumentarci rađeni po ISTINITIM DOGAĐAJIMA! (VIDEO)

Baš kao što su evropski emigranti oblikovali lice Holivuda, tako i stilski pokreti od nemačkog ekspresionizma do italijanskog neorealizma i francuskog Novog talasa i dalje ođekuju širom popularne globalne kinematografije. Gledajući kroz ovu kolekciju izvanrednih, izazovnih alternativnih filmova koji menjaju svest, lako je uvideti zašto.

Deset alternativnih evropskih filmova

1. Night Nursery (2021)

Dokumentarni film smešten u blizini glavnog grada Burkine Faso, gde svake noći prostitutke ostavljaju decu starijoj gospođi, koja ih čuva dok majke rade i šetaju ’Crnom’ ulicom do zore, u potrazi za poslom.

2. On Body and Soul (2017)

LJubavna priča o dva povučena autsajdera koji na neobjašnjiv način dele iste, šumske snove. Priča je smeštena u brutalnu pozadinu klanice, gde se upoznaje neobičan par. Jezik alternativnog evropskog filma je ovde u potpunosti oslobođen.

3. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007)

Postavka alternativnog filma je kraj Rumunije iz doba Čaušeskua, lavirint birokratije i korupcije. Dve studentkinje, cimerke sa univerziteta, moraju da se snalaze u košmarnom svetu kako bi jednoj od njih obezbedile ilegalni abortus. 

4. Talk to Her (2002)

Priča o dvojici muškaraca koji se vezuju za žene u komi koje neguju, emocionalno je složena i moralno konfliktna u svom delikatnom rukovanju trnovitim rodnim konstrukcijama i telesnim granicama. Alternativni filmovi Pedra Almodovara vas vode u svet zabrenjenih i mračnih želja, koje postoje u svakom od nas.

5. Fat Girl (2001)

Film govori o vezi između sestara - dve zaraćene strane iste duše. Nastaju posledice nakon što 12-godišnja Anais vidi kako njena 15-godišnja sestra gubi nevinost (to gledamo Anaisinim očima, u mučnom, realnom vremenu). 

6. Beau Travail (1999)

Udaljena francuska stražarska legija na rogu Afrike, služi kao pozornica za stilizovani balet muškosti u krizi. Težak čovek, narednik Galup, legionar antisocijalne prirode, suprotstavlja se lakom šarmu novog regruta Žila Sentaina. Senzibilitet altenativnog evropskog filma je idealna podloga za prikazivanje osetljive teme, predstavljajući je kroz umetničku prizmu.

7. A Lonely Woman (1981)

Čvrst portret štednje i preživljavanja u komunizmu, usredsređen je na samohranu majku i društvenu izopštenicu Irenu. Muškarac sa invaliditetom po imenu Jaček nudi joj erotski ukus slobode, ali cena je brutalan kompromis.

8. Stalker (1979)

Prateći nesnađenog pisca i profesora dok ih vode kroz neprijateljsku, ničiju zemlju, u potrazi za misterioznom sobom koja ispunjava želje, priča izgleda kao da je Čarobnjak iz Oza krenuo u marš smrti;  povremeno se pojavljuje humor koji, svojim zloslutnim razmišljanjima o društvu i ljudskoj prirodi, atmosferu čini još mračnijom i filozofskom.

9. The Travelling Players (1975)

Skup glumaca na turneji po Grčkoj, u borbi sa svakodnevnim potrebama. Kamera je uhvatila propadajuću provincijsku Grčku između 1939. i 1952. godine. Drugi svetski rat i njegove posledice postaju presudni činilac u širokoj priči, koja se takođe tka u referencama na mitologiju.

Pročitajte još: Najbolji horor filmovi svih vremena! (VIDEO)

10. Persona (1966)

Persona se često opisuje kao alternativni evropski film majstora raspoloženja Ingmara Bergmana - koji je na vrhu njegovih ostalih dela. Ali to ne znači da je njegovo najtipičnije delo: fluidno amorfna studija dvostrukog karaktera bio je radikalan odmak od njegovog prethodnog rada, literarizirajući njegovu jungovsku psihologiju razdvajanjem i spajanjem dva ženska lika - krhke, iznenada neme scenske dive i njenog mladog negovatelja - do neraskidivog, dezorijentišućeg efekta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.