Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Deset razloga zbog kojih treba piti ČAJ od LISTA SMOKVE: Napravite ga već danas (RECEPT)

Rešenje za mnoge bolesti krije se u ovoj moćnoj voćki.

1633680857_tea-3931878_1920.jpg
foto: Piksabej
Oglas

Smokva je voće čiji je plod i te kako zdrav, ali ne treba ni zanemariti lisku ove voćke koja takođe ima mnoge zdravstvene benefite.

Od lista smokve može da se napravi čaj koji mnogi nazivaju eliksirom života jer obiluje antioksidantima i vlaknima, sadrži vitamine A, B1 i B2 kao minerale kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum.

Pročitajte još: Vreme je za SMOKVE: Ova SLATKA voćka nema puno KALORIJA, a njen sok koristi se za skidanje BRADAVICA

Posebno ako imate tegoba sa bronhitisom, dijabetesom, visokim pritiskom ili čirom na želucu, napravite ovaj jedostavan, a moćan napitak. Čaj od listova smokve pomaže pri snižavanju visokog pritiska i nivoa triglicerida u krvi, čime pruža dodatnu zaštitu srcu i krvnim sudovima.

Iako se plodovi smokve ne preporučuju dijabetičarima zbog visokog nivoa šećera, smokvin list je zdrav i koristan upravo za ovu grupu ljudi jer pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, a konzumacijom čaja od listova smokve možete čak i prevenirati dijabetes, jer ćete povećati osetljivost na insulin.

Deset razloga zbog kojih treba piti čaj od lista smokve

- reguliše nivo šećera u krvi
- stabilizuje krvni pritisak
- snižava trigliceride
- jača kosti
- pomaže kod kožnih oboljenja
- pomaže kod anemije
- ublažava tegobe čira na želucu
- sprečava zatvor
- jača zdravlje srca i krvnih sudova
- pomaže kod afti

Poret toga što od listova smokve možete pripremiti čaj, preporučuje se i njihovo žvakanje, posebno ako imate problema sa čirom na želucu.

Priprema čaja

Smokvin list možete na jednostavan način sami da osušite - operite ih i ocedite na čistoj kuhinjskoj krpi pa ih stavite na višeslojni ubrus i povremeno okrećite na promajnom mestu, ali ne na suncu.

Da su listovi suvi, prepoznaćete po tome što su se smežurali i mrve se pod prstima kad ih stisnete. Kako bi se brže osušili, možete ih pre sušenja malo i iscepkati.

Kad se dobro osuše, smrvite ih pa ostavite u staklenu teglu sa poklopcem, i pripremajte čaj na uobičajen način - na 200 ml ključale vode stavite 1-2 kašičice suvog lista smokve, poklopite i ostavite da odstoji oko desetak minuta, i potom ga procedite.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas