· · Komentari: 0

Pet razloga zašto bi SOK OD BRUSNICE TREBALO PITI ČEŠĆE: Zahvaljujući svom sastavu može i te kako uticati pozitivno na zdravlje

Sok od brusnice poseduje brojna korisna svojstva

1686132136_shutterstock_1924491320-1-.jpg
Foto: Shutterstock

Ako želite da ojačate organizam i obezbedite mu potrebne minerale i vitamine, sok od brusnice je odličan izbor. Sok od brusnice pored toga što je veoma ukusan ima i zadrvstvene prednosti.

1. Dobar je izbor ukoliko imate urinarnu infekciju

Ovaj sok sadrži i polifenole, koji igraju bitnu ulogu u borbi protiv urinarnih infekcija. Polifenoli su bitni i za zdravu usnu duplju jer mogu smanjiti rizik od karijesa i problema sa desnima.

2. Obiluje antioksidansima

Sok od brusnie bogat je antioksidansima, koji su poznati po svom antiinflamatornom dejstvu. Kao takvi, imaju koristi za zdravlje celokupnog organizma. Pored toga, poseduju i veću količinu vlakana koji su sjajni za optimalno funkcionisanje probave.

3. Sadrži fenole

Fenolna jedinjenja mogu pomoći u inhibiranju, odnosno usporovanju, rasta kancerogenih ćelija.

4. Dobar izvor magnezijuma

Magnezijum je krucijalan za zdravlje kostiju, regulaciju šećera u krvi, proizvodnju energije i još mnogo toga. On je veoma važan za ljudski organizam jer je uključen u više od 300 vitalnih metaboličkih procesa u telu. Magnezijum je osmi najčešći mineral na Zemlji i treći najčešći mineral u morskoj vodi, nakon natrijuma i hlorida. Za nas je najvažnija činjenica da je to četvrti najčešći mineral u ljudskom telu. Najviše ga ima u kostima i zubima, oko 60, odnosno 65%, ostatak je u mišićnom tkivu i ćelijama, a 1% u krvi.

5. Bogat je vitaminom C

O tome koliko je vitamin C važan izlišno je posati. Najviše sadrži vitamin C, a jedna standardna porcija soka od brusnice daje vam 39% dnevnog preporučenog unosa vitamina C. Vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe, pomaže imunološkom sistemu, proizvodnji kolagena...

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

 

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.