Oglas
· · Komentari: 0
MISTERIJA

Zapostavljena PLANINA zapadne Srbije: Sa nje se, LEGENDA kaže, bacila LEPA SRPKINJA jer nije htela da služi Turcima

Planina Jelica još uvek nije dobila priliku da otkrije posetiocima sva svoja bogatstva

1648734141_pjimage--2-.jpg
Photo: Privatna Arhiva
Oglas

Okolina Čačka, pored lepota Ovčara i Kablara krije još jedan dragulj i potpuno neopravdano zapostavljenu prirodnu lepoticu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by VladeSataric (@vladesataric)

Planina Jelica prirodna je granica između Dragačeva i grada na Moravi, bogata šumom i živopisnim brdima sa kojih puca veličanstven pogled. U organizaciji Planinarskog društva "Kablar", a u cilju promocije ove destinacije koja krije veliki turistički potencijal biće održano planinarenje njenim stazama.

- Suština je u promociji planine Jelice koja je na neki način zapostavljena i u senci Ovčara i Kablara. U pitanju je vrlo interesantna promotivna akcija i tura. Nažalost, Jelica još uvek nije dobila priliku da otkrije posetiocima sve zanimljivosti koje je krase- naveo je Aleksandar Barać, predsednik PD "Kablar".

Ono po čemu se Jelica izdvaja od ostalih planina u okolini jeste legenda koja kruži o tome kako je uopšte dobila ovo, za jednu prirodnu površinu, neobično ime.

Photo:Privatna Arhiva

- Turci su čuli da u Gruži živi prelepa devojka koja se zove Jelica, veliki paša je iz Sarajeva odmah poslao svoje vojnike da je otmu i dovedu pred njega. Našli su je u njenom selu, oteli i poveli. Kad su prelazili preko dragačevske planine, ona je uspela da se otrgne, popne na proplanak i skoči u provaliju. U sećanje na tu lepu Gružanku, planina je dobila njeno ime- navode Dragačevci.

PROČITAJTE JOŠ:  MISTERIJE BEOGRADA: Činjenice o našem glavnom gradu koje sigurno niste znali!

I dok ova legenda živi, živi i sećanje na Srpkinju koja nije htela da služi Turcima, već je sama sebi presudila. Međutim, istoričari kažu da etimologija tog imena može da ima i druge osnove.

Prema pojedinim teorijama, ime je izvedeno od sveca Svetog Ilije, pod čijim imenom se nalazi nekoliko crkava u Dragačevu. Na jednom od najvećih vrhova Jelice, nalazi se i arheološko nalazište pod nazivom Gradina, a koje otkriva ostatke iz doba Vizantije, tadašnje grobnice i bedeme.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas