· · Коментари: 0
ПРЕПОРУКЕ

Да ли су ваши ЉУБИМЦИ БЕЗБЕДНИ док их превозите у колима?

Неодговарајући поступак може озбољно угрозити животе свих путника у аутомобилу

1596196061_naslovna-kuce.jpg
Фото:"Опел"

Превоз кућних љубимаца аутомобилом није ни мало једноставан посао. Наравно, много тога зависи од величине љубимца. У суштини сваки љубимац може безбедно да се превози уколико имате одговарајуће превозно средство и ако поштујете основне прописе.

Морате поштовати прописе и прилагодити услове величини свог љубимца

Прочитајте још: На чувеном "Тесту северног јелена" није се прославио ни "голф 8" (ВИДЕО)

Када су у питању ситне животиње, укључујући ту и мачке, нема дилеме да је њих најбоље превозити у специјалним кутијама-транспортерима у којима ће бити најбезбеднији, али ће имати и довољно хране и ваздуха, воде.

Прочитајте још: Рођен нови ауто-гигант "Стелантис"!

Ипак, најчешћи сапутници у нашим колима када су кућни љубимци у питању су пси. Јако је битно да пса прво навикнете на вожњу.

Почните тако што ћете га у аутомобил, који је паркиран, са свим отвореним вратима, уводити на задње седиште. Тако неће касније бити клаустрофобичан. Затим, када се мало навикне крените у краће вожње. За почетак би било добро да неко од укућана, или нека особа са којом је пас близак, седи поред њега.

Прочитајте још: Погледајте како ће "Шкода" користити рециклиране ПЕТ боце у изради кола!

Правите што краће туре испочетка. Кад год завршите вожњу наградите пса, било неком посластицом било да га помазите, кажете му нешто лепо.

Фото:"Опел"

Наравно, постоје аутомобили са великим пртљажним простором па је псу и тамо добро. Али, имајте увек на уму да је њему потребан ваздух, вода, па и храна ако је путовање дуже. Правите у том случају и паузе. Уосталом, ви најбоље познајете свог љуибимца.

Прочитајте још:Са овим електромобилом моћи ћете да одете из Београда до Ниша и назад БЕЗ ДОПУНЕ батерије

А да ли сте помишљали да вежете пса у колима? Не на поводац, већ специјалним појасевима које и није тако тешко набавити.

За псе постоје специјални појасеви за вожњу у аутомобилима

У земљи где је тешко убедити људе, и поред помоћи у виду високе новчане казне, да се везују на задњим седиштима (иако има доста оних који се не везују ни на предњим) тешко је говорити о "сигурносним појасевима за псе".

Прочитајте још: Слажете ли се? Одлучено која је боја аутомобила најомиљенија

Али, верујемо да ћете размислити када прочитате резултате тестирања немачких научника које је ангажовала једна велика осигуравајућа компанија.

Фото:"Опел"

Уколико пас није везан, или у фиксираној корпи за превоз на пример, сваки удес може да буде фаталан и по љубимца, а и по остале путнике у возилу. Чак и при мањој брзини.

Прочитајте још: Уложили су милијарду марака пре 35 година и направили аутомобил са КАТАЛИЗАТОРОМ! (ФОТО)

Наиме, приликом тестирања коришћене су две лутке пса. Једног од 35 и једног од 7 килограма, које су биле смештене у задњем делу возила. Већи пас је био слободан, а мањи везан специјалним појасом.

Уколико није везан, при судару аутомобилима, просечан пас може постати смртоносни пројектил

Симулиран је удар при брзини од 40 километара на час при којем се већи пас претворио у смртоносни пројектил!  Зарила се лутка у команду таблу таквом силином да је смрскала потпуно главу. Да је "погодила" возача или сувозача исход би био и за њих фаталан. Мања лутка, је прошла са мањим повредама, а на појасу је измерена сила од 300 килограма!

Прочитајте још: Погледајте зашто за овај аутомобил Немачка сваком купцу даје 9.480 ЕВРА

Испробан је појас и за већу лутку али су резултати и ту били катастрофални па је закључено да пси тежи од 12 килограма немају неку нарочиту корист од везивања.

Препорука осигуравајуће куће је да се за те крупније псе обавезно набави сигурносни бокс. Додатни ризик је превоз пса на предњем седишту јер знатно утиче на сконцентранисаност возача.

Ако је веровати овом истраживању неадекватан превоз љубимаца у возилу је међу првих три узрока грешака возача који су имали за последицу саобраћајне насреће.

                                      Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.