Oglas
· · Komentari: 0
JADAR

Tu je Vuk Karadžić šetao sa devojkom Ružom: Odmor pod šljivicima opevanim u pesmi "Boj na Loznici" (FOTO)

Odmor u selima Jadra u zavičaju Vuka Karadžića, kod rodbine, poslednjih godina, sve je omiljeniji za ljude, koji žive širom Srbije, ali i Evrope i sveta

1595422669_Runjani-sljiva-bas-rodila.JPG
Foto: V. Mitrić
Oglas

 Dobro "uigrana" društva domaćina i gostiju, među kojima neki stižu i iz daleke Amerike, čine predah od života "100 na sat", zaista, onakvim kako su živeli naši preci.

Pročitajte još: DANIJELA kaže da svi strani BLOGERI pitaju samo za OVA mesta u SRBIJI (FOTO)

Stari hrasz Foto: V. M.

U selu Runjanima, jednom od najlepših u Vukovom zavičaju, kroz koje protiče živopisna Žeravija, a blizu su i Jadar i Drina, gotovo da nema kuće u koju, u ove letnje dane, ne stižu gosti. Šljiva, koja je u celom kraju loše "ponela", ovde je rodila "kao nikad". Srećni meštani će, kad dođe vreme da peku rakiju, baš moći da "nakrive kapu".

Meštani nakrivili kapu kako su šljivici rodili!

- Šljivici Runjana su opevani u čuvenoj epskoj pesmi Boj na Loznici, posvećenoj istorijskom događaju od pre više od dva veka - kaže Branko Mitić, čiji je šljivik baš berićet rodio.

Gosti, stari i mladi, tresu šljive, kupe ih, sipaju u kace, ali i jedu sirove, onim "spakovanim" u knedle, spremaju slatko i džem. Za sve ima dovoljno i to onih pravih, neprskanih, zdravih kao dren.

Rodila i dženarika
Roštiljanje pod trešnjom, okretanje prasića i igra na travi...

Roštiljanje, uz korišćenje ostataka trešnjevog drveta, okretanje prasasa i jaganjaca, dečja igra i zabava na travici koja miriše na taze pokošenu, delovi su nepisanih sadržaja, koje "ispisuju" ovdašnji domaćini, koji, naravno, spremaju i jela naših staramajku, uz ponudu sira, kajmaka, domaće "mučenice", pa sokova i sve do svežeg povrća iz obližnjih bašta.

Uz šljivu je rodila i džanarika za pekmez.

- Gde god da odem na odmor, nigde mi nije lepše nego u ovom lepom selu - kaže Novosađanin Siniša Perać, a to mišljenje deli njegov otac Drago, zet runjanski, nazivajući te lepote "rajem kraj Žeravije".

Vuk pod hrastom
Selo krasi i stari hrast lužnjak, koji je pod zaštitom države, u centru sela, pod kojim se, kako se priča, odmarao i slavni Vuk Karadžić, iz susednog Tršića, dok je, sa devojkom iz detinjstva, čuvenom Ružom Todorovom, šetao pored Žeravije.

Pročitajte još: Profesorka beogradskog fakulteta "UDARILA" na influensere: Maja pokreće inicijativu "Spasimo Van Gogove SUNCOKRETE"

Uz šljivu, odlično je rodila i džanarika, čije je "spremanje" u punom jeku, koja je blagodet jer je rakija od tog voća, zaista, vrhunsko srpsko piće.Tu su i slatko, džem, pekmez, "ljuta", suve šljive sa orasima ili bez njih, lešnici čijih je zasada sve više, pa domaći sir i kajmak, jagnjetina, prasetina, piletina, sve vrste voćnih sokova...

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas