Oglas
· · Komentari: 0
DRUŠTVENE MREŽE

Igor Jurić upozorava: Više od 70% dece doživelo je zlostavljanje na internetu

Istraživanja pokazuju da se čak 90 odsto vršnjačkog nasilja danas odigrava u digitalnoj formi, da su društvene mreže najlakše dostupno oružje seksualnih predatora, a virtuelne "zanimacije" zamena za stvaran život tinejdžera. I okidač za njegov psihološki, ali i fizički gubitak.

1617110072_Depositphotos_275005620_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

To što deca danas rano počinju da "surfuju", stavilo je prosvetne radnike pred izazov da ih, učeći ih da čitaju i pišu, edukuju i o internetu.

Pročitajte još: Budite u TRENDU! Ovo su najpopularnije prolećne jakne koje morate imati u ormaru (FOTO)

Dečak nastradao zbog izazova na "Tik-Toku". Još jedna devojčica izvršila suicid odgovorivši na izazov sa ove društvene mreže. Dvanaestogodišnjak skočio sa zgrade jer su mu branili da igra popularnu video--igricu "Fortnajt". Jedan mladić ubio partnerku objasnivši da mu je to sugerisao najbolji "drug", lik iz akcione video-igrice.

Pedofili vrebaju
Na hiljade muškaraca preko aplikacije "Telegram" gledalo i delilo eksplicitne fotografije i snimke nagih devojaka, među kojima su i maloletnice. Pedofil sa nekoliko desetina lažnih profila na "Instagramu" slao poruke devojčicama. Snimak na kojem se vidi kako srednjoškolke brutalno tuku vršnjakinju preplavio društvene mreže.
Deca gube život zbog društvenih mreža...

Ovako se već godinama saplićemo o stvarnost učitanu u udarnim naslovima u medijima.

Pročitajte još: Da li će deca "milenijalaca" moći da se zaposle? Teško, a krivci su roditelji!

Zašto je važno da ovo ne bude usputna tema u moru drugih, već ona o kojoj će se svakodnevno razgovarati - kod kuće, u školi, u medijima, kako možemo da edukujemo decu da internet koriste na bezbedan način, koja je tu uloga prosvetnih radnika i roditelja, pričaju Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić", učiteljica Tatjana Ujić i nastavnica Milena Škaro iz OŠ "Miloš Crnjanski" u sremskom mestu Hrtkovci, učesnice u međunarodnom, "E tvining" projektu o bezbednosti interneta.

Deci je najvažnije šta misle vršnjaci Foto: Depozit

Pročitajte još: Roditelji 3.000 puta slažu dete do 10. rođendana, a posledice su nesagledive

Bonton na internetu
Kroz predavanja su prošli i nastavnici, učenici i roditelji đaka OŠ "Miloš Crnjanski". To je deo projekta "Dan bezbednog interneta", čiji je cilj prevencija i smanjenje digitalnog vršnjačkog nasilja, podizanje svesti o posledicama internet zlostavljanja. Tako su učesnici došli i do lekcije o bontonu na internetu, prakse koja nam generalno nedostaje.

Kada je zaživeo projekat Fondacije "Tijana Jurić", "Tijana klik", kao edukacija o bezbednom korišćenju interneta namenjena osnovcima širom Srbije, mnoga deca su tek tada shvatila da su bila žrtve.

70% dece je doživelo neki oblik zlostavljanja

- Oko 70 odsto njih je doživelo neki oblik zlostavljanja, a da to nisu prepoznali - kaže Igor Jurić. - Po izrazima lica roditelja koji su takođe prisustvovali predavanjima, videlo se koliko su šokirani opasnostima koje prete iz virtuelnog sveta. Dovoljno je bilo da im pustimo film o detetu koje je izvršilo samoubistvo posle zlostavljanja ili da im ukažemo na proces onlajn "zavođenja" pedofila.

Pročitajte još: OVO su sigurni pokazatelji da NISTE SREĆNI U BRAKU - Ove stvari ukazuju na to da postoji PROBLEM

- Sa đacima smo istražili šta je to lepo, a šta nije i usvojili neka osnovna pravila; na primer, da ne koristimo ružne reči i ne pišemo velikim slovima, jer je to kao da vičemo na nekog - kaže učiteljica Tatjana Ujić. 

Razgovor sa nepoznatima onlajn?

Zaključili smo da se na internetu nalaze i dobronamerni i loši ljudi, baš kao u svakodnevnom životu. Utvrdili smo da ne bi trebalo da razgovaramo sa osobama koje zaista ne poznajemo, jer se iza profilne slike možda krije neko ko nema dobre namere. To smo osvestili kroz simulaciju razgovora između dve devojčice, kada jedna kaže da se dopisuje sa nepoznatim dečakom na "Fejsbuku", a druga je upozorava na moguće opasnosti - zaključuje učiteljica.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas