Oglas
· · Komentari: 0

LJUBAVNE AFERE GARIJA KUPERA: Skandalozan život i tajne holivudske zvezde

Gari Kuper je dane provodio kao da sutra ne postoji

1716113738_334505_garikuper_ls.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Poznat po svom autentičnom, opuštenom glumačkom stilu Gari Kuper je bio jedna od, ako ne i najpoznatija filmska zvezda sredine 1900-ih. Tokom svoje 36-godišnje karijere, holivudski srcelomac je uspeo da ostavi popriličan utisak, ne samo na ekranu, već i iza kulisa.

Rođen kao Frenk Kuper, glumac je odrastao na farmi u Heleni u Montani, gde su on i njegov stariji brat Artur naučili da jašu konje, love i pecaju od svog oca, Čarlsa Kupera rančera koji je postao sudija Vrhovnog suda.

Iako je budući glumac počeo da studira umetnost na koledžu Grinnel u Ajovi, na kraju je odustao i uputio se u Los Anđeles, što će dramatično promeniti tok njegovog života...

Godine 1925. Kuper je započeo karijeru kaskadera i statiste u nemim zapadnjačkim filmovima kao što su Gromoglasno krdo, Mesa divljeg konja i Trail Rider. Naravno, činjenica da je već bio vešt konjanik i bivši kauboj iz stvarnog života bila je prednost za ambicioznog glumca.

Konačno, sada „Geri“ Kuper je počeo da dobija zaslužne uloge koje su bivšem kaskaderu i statistu omogućile duže vreme na ekranu, kao na primer u filmu Trikovi iz 1925, gde je igrao glavnog antagonistu filma, ili u filmu Lightnin’ Vins iz 1926.

Do juna te godine, Kuper je potpisao ugovor sa Samjuelom Goldvin produkcijom i igrao je kao sporedni lik u filmu Pobeda Barbare Vort, koji je doživeo veliki uspeh. Kritičari su se posebno divili Kuperovom „autentičnom“ prikazu kauboja, nazivajući ga „budućom zvezdom“.

Ubrzo nakon potpisivanja novog petogodišnjeg ugovora sa Paramount Pictures, glumac u usponu ukrstio se sa legendom nemog filma, Klarom Bou. Kada je glumica primetila Kupera u studiju, insistirala je da on bude angažovan u njenom nadolazećem filmu, It – koji je od njega napravio zvezdu, a od njih dvoje par.

Usred njihovog kratkog, ali intenzivnog druženja, Bou je svom tajnom dečku namestila prve glavne uloge, u filmovima Deca razvoda i Krila – od kojih je poslednji doneo Kuperu status srcelomca i ogromnu pažnju obožavalaca.

Godine 1929, kada su snimali Pesmu o vuku sa Lupe Velez, strast na ekranu između dve zvezde nastavila se iza kulisa, što je na kraju rezultiralo dvogodišnjom vezom.

Međutim, dok je još bio sa ovom glumicom rođenom u Meksiku, Kuper je imao poteškoća da ostane veran. Ovo je bilo posebno očigledno nakon što je dostigao jednu veliku prekretnicu u svojoj karijeri koja će na kraju dovesti zvezdu do ozbiljne slave...

Međutim, to nije sprečilo Kupera da dobije pohvale za „jedan od najboljih nastupa“ u karijeri, i da pokuša da se još jednom približi svojoj koleginici…

Dok je Kuper još bio sa Lupe Velez, privukla ga je Ditrih i započeli su aferu iza leđa njegove devojke. Međutim, nije prošlo mnogo vremena dok Velez nije počela da primećuje nešto sumnjivo, insistirajući na tome da mora stalno da bude na snimanju sa svojim muškarcem.

Štampa je doživela procvat zbog rivalstva između ove dve suparnice, često prikazujući Velez kao izuzetno ljubomornu i previše zaštitnički nastrojenu... što je moglo biti tačno s obzirom na to da je ona jednom pucala na njega..

U besu, je navodno pokušala da upuca Kupera dok se ukrcavao na voz za Čikago. Srećom je promašila. Nažalost, izgledalo je kao da Kuper još uvek nije naučio lekciju o padovima prilikom zabavljanja sa koleginicama, i započeo je burnu aferu sa Kerol Lombard dok je snimao film iz 1931.

Glumac je na plavokosu filmsku zvezdu ostavio toliki utisak da je kasnije svom suprugu Klarku Gejblu rekla da je imala mnogo bolja intimna iskustva sa Kuperom nego sa njim.

Za to vreme, čak se šuškalo da je Kuper imao vezu sa drugim muškarcem. Dok se viđao sa Klarom Bou i Lupe Velez, delio je kuću povremeno sa kolegom glumcem Andersonom Lolerom.

Velez je jednom rekla prijateljici Hedi Hoper da je sumnjičava da Kuper ima aferu sa glumcem, jer bi nanjušila miris Lolerove kolonjske vode kad god bi se Kuper vratio kući nakon njihovog druženja.

Glumcu su neprestane uloge i suočavanje sa mega slavom na kraju uticali na to da se osećao usamljeno, izolovano i depresivno. Tako je odlučio da provede godinu dana u inostranstvu u Italiji, od 1931. do 1932. Dok je bio tamo, našao se u još jednoj romantičnoj vezi, ovoga puta sa groficom rođenom u Americi Doroti di Fraso, koja je bila udata za važnog italijana.

Većinu svojih dana provodio je u njenoj glamuroznoj vili Madama u Rimu, gde bi ljubavnici pijuckali staro vino i zajedno posećivali italijanske muzeje i galerije. Čak su odleteli u Afriku na desetonedeljni Safari.

Godinu dana kasnije, upoznao je 20-godišnju njujoršku debitanticu Veroniku Balfe tokom uskršnje zabave. Par se povezao zbog zajedničke ljubavi prema prirodi uživajući u sportovima poput jahanja, skijanja i gađanja. Dana 15. decembra 1933, njih dvoje su se diskretno venčali u kući Balfine majke u Park Aveniji.

Činilo se da je brak pozitivno uticao na filmsku zvezdu, Kuper se okrenuo od svojih prošlih indiskrecija i fokusirao se na bračni život. 15. septembra 1937. Balfe im je rodila ćerku Mariju. Glumac se pokazao kao strpljiv i brižan otac, učeći Mariju kako da vozi bicikl, skija, igra tenis i jaše konje.

Porodica koja voli sport često je zajedno odlazila na odmor, putujući u Evropu. Sve je izgledalo savršeno, a Kuper je ostao veran svojoj ženi, odnosno do leta 1942.

Dok je 1942. snimao Za koga zvono zvoni, Kuper se zaljubio u svoju koleginicu Ingrid Bergman, poznatu po ulozi u Kazablanki. Uspeli su da svoju zabranjenu ljubav čuvaju u tajnosti čitavu godinu.

Svoju tajnu romansu su priveli kraju 1943. godine, nakon što su završili snimanje za svoj drugi zajednički film, Saratoga Trunk.

Nažalost, Kuperov odnos sa Bergmanom nije bio jedini put kada je bio neveran svojoj ženi. Godine 1948, nakon što je završio rad na Fountainhead-u, sastao se sa svojom mladom koleginicom u filmu, Patrišom Nil.

Zanimljivo je da glumac u početku nije bio toliko impresioniran Patrišom, pa je čak rekao režiseru Kingu Vidoru da ne veruje da je ona dobra za film. Naravno, sve se promenilo nakon što su počeli da rade zajedno, kada su se između njih pojavile varnice koje su podstakle vanbračnu vezu.

Jedna stvar koju je Kuper savladao tokom godina, pored svojih glumačkih veština, bila je kako održati vezu diskretnom. Na njegovu nesreću, to nije bio slučaj sa Nilovom, a glasine o njegovoj nevernosti ubrzo su se proširile širom Holivuda.

Na kraju je svojoj supruzi priznao ne samo da su glasine tačne, već i da je zaljubljen u svoju bivšu koleginicu, koju je mesecima viđao iza njenih leđa. Iako Kuper nije tražio razvod, on i Balfe su se ipak zakonski razdvojili u maju 1951. godine – zbog čega će uskoro požaliti…

(Kurir)

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas