· · Komentari: 0
KORISNO

Kako da vam boja posle farbanja duže traje? Frizer daje nekoliko SAVETA

Hemikalije iz šampona su jedan od najvećih razloga zašto kosa brzo gubi boju.

1618987416_farbanje-kose.png
Foto: Printscreen / Youtube / ellebangs

Rob je frizer i vlasnik salona u Mančesteru, i kaže da su hemikalije iz šampona jedan od najvećih razloga zašto kosa brzo gubi boju, jer se šamponiranjem uklanjaju prirodnja ulja i uništava joj se tekstura, piše "Mirror".

Pročitajte još:

- Šamponiranjem se, osim loših ulja i prljavštine, uklanjaju i zdrava ulja koja vlasište proizvodi kako bi zaštitilo kosu - rekao je frizer, koji kaže da šampon podstiče žlezde da proizvedu još više ulja, te tako dobijamo masnu kosu. - Zato treba izbegavati jake šampone koji sadrže puno hemikalija: konzervanse, sulfate, sintetičke mirise - objašnjava. 

Pročitajte još: Žene smatraju da su muškarac sa džemperom od KAŠMIRA posebni!

On preporučuje šampone na bazi esencijalnih ulja sa organskim sastojcima koji će očistite vlasište, a boju će ostaviti postojanom. 

On daje nekoliko saveta kako da zaštitite kosu:

Ne koristite proizvode za stilizovanje

Ako kosu morate često prati da biste uklonili prljavštinu i znoj, kako biste sačuvali boju i prirodna ulja, dodatno je isperite i nemojte nakon toga koristiti nikakve proizvode za stilizovanje.

Pročitajte još: Tajna zdrave kože je u svakodnevnoj nezi: Isprobajte ruski recept za lepotu

Izbegavajte peglanje i uvijanje kose

Zbog korišćenja sredstava za oblikovanje kose odmah nakon pranja ne stiže se stvoriti zaštitna ulja, a oštećujete pigment kose.

Ne koristite previše sredstva za stilizovanje

- Ako planirae izlazak, pustite da prođe nekoliko sati između pranja i oblikovanja kose- savetuje frizer.

Farbanu kosu perite sa hladnijom vodom

Kutikule se otvaraju i oštećuju i od visoke temperature, pa pranje kose u mlakoj vodi takođe pomaže da boja duže traje.

Pročitajte još: Beograđanke i Zagrepčanke ujedinjene oko jedne stvari: Ovo je KOMAD bez koga ste STAROMODNI (FOTO)

Ostavite kosu da osuši na suncu.

Sušenje kose fenom isto može da ošteti kutikulu i boju, pa je ostavite da se suši brzo i prirodno.

Nakon farbanja nemojte prati kosu barem 72 sata

Nakon bojanja kosu nemojte prati barem 72 sata  Svaki pramen kose sadrži sitne pore (kutikule) koje se kod procesa bojanja otvaraju da upiju novu boju, a nakon nekog vremena se opet zatvaraju.

- Ako kosu nakon bojanja operete pre nego što prođu 72 sata, boja će se s dlake skinuti i pre nego se kutikule zatvore - kaže Rob.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.