Oglas
· · Komentari: 0
bilje

KALATEA je jedna od najlepših tropskih biljaka: Ovako se uzgaja u kući

Kalatea se smatra jednom od najlepših tropskih biljaka na svetu, poreklom je iz Brazila.

1618909006_Depositphotos_113226056_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Karakterišu je duguljasti listovi u nizu boja. Zbog zanimljivih prugastih listova poznata je i po nadimcima biljka zebra ili biljka paun.

Imaju reputaciju biljke koja je teška za uzgajanje, ali ništa nije nemoguće, tako da je možete gajiti i u kućnim uslovima. U prirodnim staništima za godinu dana može da dostigne visinu od jednog do dva metra.

Osetljive su na promene temperatura, pa je to najbitnija stvar koju treba da obezbedite ako planirate da je čuvate u kući, a ona će vam definitivno vratiti svojom lepotom.

Pročitajte još: Najšarenija kućna biljka: Kako se čuva KROTON?

Svetlost

Biljke kalateje više vole filtrirano, indirektno svetlo ili hlad. Navikli su da rastu ispod krošnji drveća na dnu džungle i zato su prilagođeni kratkim delićima sunčeve svetlosti umesto stalnih oštrih zraka. Najbolje je da kalateju držite dalje od direktne sunčeve svetlosti, jer previše svetlosti može da sagori lišće i prouzrokovati promenu boje.  Možda ćete i da primetite da se njeni listovi pomeraju tokom dana. Noću se preklapaju prema gore, a ujutru šire.

Foto: Deposit

Tlo

Vlaga je od najveće važnosti za biljku kalateju, zato se odlučite za mešavinu tla koja dobro zadržava vodu. Obavezno posadite kalateju u posudu sa drenažnim rupama u osnovi; iako voli vlažno zemljište, i dalje je podložna truljenju korena ako se preplavi.

Pročitajte još: Feng šui kaže da je ovo idealno cveće za dom: Izaberite svoju simboliku

Voda

Kalateja je biljka koja voli vodu. Najbolje rezultate postiže kada se redovno zaliva kako bi održala stalno vlažno zemljište. U zavisnosti od vašeg kućnog okruženja, to bi moglo da znači zalivanje svakih nekoliko dana, jednom nedeljno ili jednom svake druge nedelje. Najvažnije pravilo je da se zemlja nikada ne osuši. Ako primetite da ivice listova kalateje porumene ili uvenu, to je siguran znak da treba da povcećate ritam zalivanja.

Kalateje su izbirljive kada je vrsta vode u pitanju. Osetljive su na nekoliko minerala koji se obično nalaze u većini voda iz slavine, zbog čega im listovi postaju žuti. Kako biste to izbegli zalivajte je filtriranom vodom kišnicom ili jednostavno ostavite da voda iz slavine odstoji preko noći.

    Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas