· · Komentari: 0
21. VEK

Lekari smatraju da ovo nije dobra vest: Broj blizanaca DRAMATIČNO porastao

Istraživači su proučavali rođenje blizanaca u 165 zemalja sveta u periodu od 2010. do 2015. godine.

1619002327_Depositphotos_21779905_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Nikada u istoriji čovečanstva nije rođeno toliko blizanaca kao u poslednjih 40 godina, a prave srazmere ovog fenomena nisu bile jasne dok tim demografa, u vođstvu Jeruna Smitsa sa Univerziteta Nejmegen u Holandiji, nije objavio prvu sveobuhvatnu studiju o "invaziji" dvojki.

Pročitajte još: Kada grob bude nađen SVET ĆE PRESTATI DA POSTOJI: Kako je sahranjen najveći osvajač i kakve veze sa tim ima KAMILA

Naučnici su informacije poredili sa situacijom tokom osamdesetih godina prošlog veka. Tada je ubedljivi "lider" u "proizvodnji" blizanaca bila Afrika - bilo je zabeleženo 17 "dvojnih" rođenja na hiljadu "običnih". Svetska "prestonica" ovakvih trudnoća bio je grad Igbo Oro u Nigeriji, gde je na svakih 1.000 porođaja bilo 50 blizanačkih trudnoća, što je objašnjeno genetskim karakteristikama naroda Joruba.

SAD lider blizanaca
Nakon 40 godina, slika se radikalno promenila: u zemljama Severne Amerike broj rođenja blizanaca povećan je za 71 posto, a u Evropi za 58 posto. Na globalnom planu rodi se 30 posto više blizanaca.
Broj blizanaca u SAD je povećan za 71%

Ovakve brojke mogu se objasniti pomoću dva uzroka. Prvi je širenje vantelesne oplodnje. Kada se budućim mamama implantira nekoliko embriona, verovatnoća rađanja dvojki ili viša je 20 posto.

Starije majke imaju veću verovatnoću da će roditi blizance.

Drugi razlog je što se žene u razvijenim zemljama sve kasnije odlučuju za trudnoću, a verovatnoća rađanja blizanaca raste sa godinama i maksimalna je kada majka ima 40 godina.

Pročitajte još: NAJDUŽA NOĆ u istoriji čovečanstva dogodila se 536. godine i trajala je 18 meseci. Šta se tačno desilo?

Na prvi pogled, trebalo bi da su svi srećni - roditelji koji odmah dobiju dve bebe, a rešava se i demografski problem.

Foto: Piksabej

Ipak, neki su odlučili da "objave rat" ovakvom trendu, recimo, profesor sociologije i demografije Kristijan Monden sa Univerziteta Oksford:

Pročitajte još: Tito je znao, a vidovnjakinja najavila: ZLATNA VODA u Zmajevu otkriva Atilin grob

Sada je broj blizanaca na svetu rekordan, ali, to izaziva ozbiljnu zabrinutost među lekarima... Činjenica je da se sada većina blizanaca rađa kao rezultat upotrebe tehnologija za tretman neplodnosti, kada istovremeno ima više od jednog embriona u telu.

Blizanci brinu naučnike, jer je njihovo rođenje povezano sa komplikacijama.
Belgija "smanjila" blizance
U Belgiji je broj blizanačkih trudnoća smanjen sa 26,5 posto u 2002. na 9,7 posto u 2014. godini. I u Britaniji je zatraženo da klinike smanje broj višeplodnih trudnoća nastalih veštačkom oplodnjom na 10 posto - upola.

- Ova praksa sada nije pozdravljena u velikom broju zemalja, jer je rođenje blizanaca povezano sa većim rizikom smrtnosti beba (obično se rađaju pre vremena i male su težine), kao i sa velikim brojem komplikacija u trudnoći i na porođaju. Takođe, događa se veliko opterećenje zdravstvenog sistema, jer to podrazumeva rast medicinskih troškova - kaže Monden.

Pročitajte još: Izgubljeni "Zlatni grad" star 3.000 godina PRONAĐEN u Egiptu (FOTO/VIDEO)

Vilijam Omble sa belgijskog Instituta za tehnologiju plodnosti navodi da je u toj zemlji započela promena kliničke prakse u vantelesnoj oplodnji, i da je glavni cilj - rođenje jednog (po jednog) deteta.

Troškovi su veliki, opterećuju sistem...

U toj istoj Belgiji vlada je učestvovala u troškovima vantelesne oplodnje, pod uslovom da se primenjuje tehnologija koja smanjuje verovatnoću za rođenje blizanaca.

Pročitajte još: Tetrafobija je strah od broja 4, a OVAJ narod ga se smrtno plaši

Kao rezultat toga, u evropskim zemljama porast broja blizanaca se stabilizovao, ali se smatra da će biti prave "eksplozije" dvojki kada reproduktivne tehnologije postanu dostupne u gusto naseljenim zemljama južne i jugoistočne Azije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.