Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
21. ВЕК

Лекари сматрају да ово није добра вест: Број близанаца ДРАМАТИЧНО порастао

Истраживачи су проучавали рођење близанаца у 165 земаља света у периоду од 2010. до 2015. године.

1619002327_Depositphotos_21779905_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Никада у историји човечанства није рођено толико близанаца као у последњих 40 година, а праве сразмере овог феномена нису биле јасне док тим демографа, у вођству Јеруна Смитса са Универзитета Нејмеген у Холандији, није објавио прву свеобухватну студију о "инвазији" двојки.

Прочитајте још: Када гроб буде нађен СВЕТ ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПОСТОЈИ: Како је сахрањен највећи освајач и какве везе са тим има КАМИЛА

Научници су информације поредили са ситуацијом током осамдесетих година прошлог века. Тада је убедљиви "лидер" у "производњи" близанаца била Африка - било је забележено 17 "двојних" рођења на хиљаду "обичних". Светска "престоница" оваквих трудноћа био је град Игбо Оро у Нигерији, где је на сваких 1.000 порођаја било 50 близаначких трудноћа, што је објашњено генетским карактеристикама народа Јоруба.

САД лидер близанаца
Након 40 година, слика се радикално променила: у земљама Северне Америке број рођења близанаца повећан је за 71 посто, а у Европи за 58 посто. На глобалном плану роди се 30 посто више близанаца.
Број близанаца у САД је повећан за 71%

Овакве бројке могу се објаснити помоћу два узрока. Први је ширење вантелесне оплодње. Када се будућим мамама имплантира неколико ембриона, вероватноћа рађања двојки или виша је 20 посто.

Старије мајке имају већу вероватноћу да ће родити близанце.

Други разлог је што се жене у развијеним земљама све касније одлучују за трудноћу, а вероватноћа рађања близанаца расте са годинама и максимална је када мајка има 40 година.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

На први поглед, требало би да су сви срећни - родитељи који одмах добију две бебе, а решава се и демографски проблем.

Фото: Пиксабеј

Ипак, неки су одлучили да "објаве рат" оваквом тренду, рецимо, професор социологије и демографије Кристијан Монден са Универзитета Оксфорд:

Прочитајте још: Тито је знао, а видовњакиња најавила: ЗЛАТНА ВОДА у Змајеву открива Атилин гроб

Сада је број близанаца на свету рекордан, али, то изазива озбиљну забринутост међу лекарима... Чињеница је да се сада већина близанаца рађа као резултат употребе технологија за третман неплодности, када истовремено има више од једног ембриона у телу.

Близанци брину научнике, јер је њихово рођење повезано са компликацијама.
Белгија "смањила" близанце
У Белгији је број близаначких трудноћа смањен са 26,5 посто у 2002. на 9,7 посто у 2014. години. И у Британији је затражено да клинике смање број вишеплодних трудноћа насталих вештачком оплодњом на 10 посто - упола.

- Ова пракса сада није поздрављена у великом броју земаља, јер је рођење близанаца повезано са већим ризиком смртности беба (обично се рађају пре времена и мале су тежине), као и са великим бројем компликација у трудноћи и на порођају. Такође, догађа се велико оптерећење здравственог система, јер то подразумева раст медицинских трошкова - каже Монден.

Прочитајте још: Изгубљени "Златни град" стар 3.000 година ПРОНАЂЕН у Египту (ФОТО/ВИДЕО)

Вилијам Омбле са белгијског Института за технологију плодности наводи да је у тој земљи започела промена клиничке праксе у вантелесној оплодњи, и да је главни циљ - рођење једног (по једног) детета.

Трошкови су велики, оптерећују систем...

У тој истој Белгији влада је учествовала у трошковима вантелесне оплодње, под условом да се примењује технологија која смањује вероватноћу за рођење близанаца.

Прочитајте још: Тетрафобија је страх од броја 4, а ОВАЈ народ га се смртно плаши

Као резултат тога, у европским земљама пораст броја близанаца се стабилизовао, али се сматра да ће бити праве "експлозије" двојки када репродуктивне технологије постану доступне у густо насељеним земљама јужне и југоисточне Азије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas