Oglas
· · Komentari: 0
PREVENTIVA

LJuti saveznik: Za 30 dinara napravite sirup za KAŠALJ i čep za KIJAVICU

LJut ili sladak, beličast ili crven, ima brojna lekovita svojstva koja opravdavaju njegovo staroslovensko ime "lek od sedam bolesti".

1608798906_Depositphotos_13254404_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Crni luk sadrži čak 91% vode, bogat je kalijumom, sumporom i vitaminima B1, B2, C, E, K, P i karotinom.  Luk je najkorisniji ako se uzima sirov, mada kuvanjem gubi samo eterično ulje i vitamin C.

Priču o crnom luku nastavićemo romantičnom legendom s početka XX veka. Naime, u vreme Velikog gripa od koga je 1919. godine u svetu stradalo 40 miliona ljudi, jedan lekar je pronašao lek u zabačenom selu. Bio je više nego iznenađen kada je stanovnike imanja zatekao žive i potpuno zdrave!

Pročitajte još: Muka, nevolja i nesreća: Slede tri teške godine, ali samo za neke horoskopske znakove

Tajna se nalazila u crnom luku koji su oni neoljušten držali na tanjiru u svakoj sobi. Mikroskopskom analizom, lekar je utvrdio da je crni luk apsorbovao viruse gripa!

Čaj za kašalj

Crni luk razlaže sekret i pomaže njegovo izbacivanje. Uporan kašalj posle prehlada i gripa leči upravo čaj od crnog luka. Jednu glavicu zajedno sa ljuskom dobro operite i isecite na četiri dela, stavite u pola litra vode i kuvajte sve dok voda ne postane tamno crvene boje. Zasladite medom i pijte više puta u toku dana.

Lekovit, koristan, ukusan... Foto: Piksabej

Crni luk dokazano jača srce, a zbog sadržaja glukokinina reguliše šećer u krvi. Deluje kao diuretik i pomaže kod anemija. Kao preventiva ateroskleroze koristi se sveži sok crnog luka pomešan s medom u odnosu 1:1, a uzima se po jedna kašika 3-4 puta dnevno.

Pročitajte još: Imaju više GVOŽĐA od mesa, a jeftiniji su!

Crni luk deluje i kao laksativ, a siguran je lek i protiv crevnih parazita. Ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno dejstvo pa pomaže stabilisanje crevne flore.

Tamponi za kijavicu
Kada je nos potpuno zapušen, a disanje veoma teško, treba napraviti tampone od crnog luka. Sitno isečen luk se zavije u čistu gazu i stavi u nozdrve nekoliko puta u toku dana i drži nekoliko minuta. Pre stavljanja, nozdrve iznutra namažite vazelinom da se ne bi oštetila sluzokoža.

Sok za kosu i kožu

Sok crnog luka se koristi za premaze ili obloge protiv  čireva, bubuljica, posekotina i ogrebotina, upala zanoktica, lišajeva, bradavica, gljivičnih infekcija kože, kod uboda ili ujeda insekata.

Dobar je za bubuljice i ispucale pete.

Dobar je i za lečenje ispucale kože peta, a režnjevi zapečeni na ringli šporeta dobri su kao hladna obloga za lečenje modrica.

Pročitajte još: Probajte ČAROBNI PRAH koji je deset puta bolji od zelenog čaja

Štiti od demencije

Japanski naučnici su otkrili da je sumpor iz crnog luka zaslužan za dobar rad mozga. On pospešuje njegove funkcije i odlaže njegovo starenje, a naročito poboljšava pamćenje. Zato se preporučuje kao preventiva protiv demencije. Osim toga, ustanovljeno je da glavice crnog luka štite organizam od štetnog uticaja toksina iz nikotinskog dima i atmosferskog zagađenja..

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas