Oglas
· · Komentari: 0

Namirnice bogate GVOŽĐEM: Uvrstite ih češće u svoje jelovnike ako imate problema sa anemijom

Gvožđe je jedan od najznačajnijih minerala u organizmu

1695387647_shutterstock_1327128554.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Gvožđe je mineral koji obavlja nekoliko esencijalnih funkcija u organizmu, a njegova glavna uloga je da prenosi kiseonik po celom telu kao deo crvenih krvnih zrnaca. Ovaj nutrijent je neophodan za sveobuhvatno zdravlje i unosi se putem hrane (ili suplemenata).  Zanimljivo je da količina gvožđa koje vaše telo apsorbuje delom zavisi i od toga koliko ste uskladištili gvožda u organizmu.

Oko 70 odsto gvožđa u telu se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Vaše telo koristi ovaj mineral za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik iz pluća u sve delove tela, kao i mioglobina, proteina koji snabdeva mišiće kiseonikom. Kada je unos gvožđa hronično nizak smanjuje se i nivo hemoglobina, a nedovoljno gvožđa može dovesti do anemije. Zato je potrebno da u ishranu uvrstimo što više zdravih namirnica bogatih gvožđem.

Ovo su 7 zdravih namirnica sa visokim nivoom gvožđa koje možete već danas uvrstiti u vaš svakodnevni obrok.

GOVEĐE MESO I RIBA

Ukoliko jedete meso, govedina je dobar izvor gvožđa. Oko 170g govedine sa roštilja sadrži oko 3,2mg gvožđa. Pogodnost upotrebe govedine kao izvora gvožđa je to što se u proizvodima životinjskog porekla gvožđe nalazi u fero obliku, u kom se najbolje apsorbuje. Riba je bogata proteinima, a manje masne vrste mogu da budu dobar izvor gvožđa. Posebno se preporučuje tuna, sardina i skuša

TOFU I MAHUNARKE

Ukoliko ne jedete namirnice životinjskog porekla, tofu može da pomogne da se obezbedi optimalan unos gvožđa. Pored tofua, biljni izvori gvožđa mogu da budu mahunarke (grašak, pasulj, sočivo).

KOŠTUNJAVO VOĆE

Koštunjavo i sušeno voće dobar je izvor vitamina, “dobrih” masti, a mogu da posluže I kao izvor gvožđa. Posebno se preporučuju brusnica, borovnica, šljive, urme. Sveže voće takođe može da sadrži gvožđe. Lubenica je obično asocijacija na letnje osveženje, ali ona je mnogo više od toga. Jedan komad lubenice može da sadrži 0.7mg gvožđa. 5 smokvi sadrži oko 1mg gvožđa, a jedna jabuka oko 0,5mg gvožđa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas