· · Komentari: 1
UREĐENJE

Mali stan postaje veliki ako koristite ove TRIKOVE dizajnera

Kvadratura prirodno diktira veličinu prostora, ali ne moramo joj dopustiti da određuje i kako ćemo ga doživeti.

1613724844_Depositphotos_190657304_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Ko god ima malu sobu u svom domu, a želeo bi veću, dobro zna o čemu govorimo.

Pročitajte još: Biće kao iz časopisa: Promenite ove sitnice u svom domu

Nameštaj sa kutijama
Po istom principu birajte i nameštaj, potražite garniture koje u sebi imaju kutije za odlaganje stvari i lako mogu da se rasklope u ležaj. Takav skriveni prostor mogu da sadrže i stolovi, taburei, a da se to uopšte spolja ne primeti.

No, umesto da kukamo kako nemamo dovoljno mesta ni za šta i da se osećamo skučeno, bolje bi bilo da smislimo način da taj problem, barem vizuelno, rešimo. To nije teško, a ni preterano skupo, sve dok se držimo osnovnih pravila i preporuka dizajnera enterijera.

Izbegavajte nameštaj tamnih boja.

Kupujte nameštaj svetlih boja i odlučite se samo za nekoliko komada u jednoj sobi, dvosed, fotelju ili stolicu i stočić. Možete, eventualno, da dodate nisku policu, ukoliko imate mesta, ali se potrudite da osim ukrasne ona ima i funkcionalnu vrednost.

Dugačke nogice su bolje, jer sto deluje kao da lebdi Foto: Depozit

Što se tiče nameštaja, dugačke nogice i ovde su na ceni, pa trosedi i stolovi koji se nalaze na njima deluju kao da lebde, plutaju u prostoru, dopuštajući svetlosti da prolazi ispod njih, čineći ceo taj segment prozračnim, kao da diše.

Nabavite lampe, zaboravite lustere.

Kad smo kod prozračnosti, svetlo je više nego dobrodošlo u vašu sobu, pogotovo prirodno, pa su veliki prozori koji zauzimaju veći deo zida pravi izbor, a kada padne mrak uključite neku od lampi, pre nego luster, i tako na još jedan način stvorite iluziju većeg i dubljeg prostranstva.

Pročitajte još: Kako da čaršavi uvek budu sveži i mekani: Trik je u dve stvari

Ako sobu morate da pregradite, učinite to otvorenim policama bele boje, a naročito ogledalima koja vizuelno povećavaju svaki prostor, pa nećete pogrešiti ni ako ih postavite na više mesta u sobi. Prostor koji se nalazi iza otvorenih okvira na policama okrečite u boju drugačiju od ostatka zida i na taj način sobi “dodajte” još malo trodimenzionalnosti.

Birajte vedre boje Foto: Depozit

Prilikom krečenja odlučite se za smele, vedre, kontrastne boje na zidovima i ne plašite se tamnijih nijansi - dok su dozirane, one, u poređenju sa ostatkom ofarbane površine, čine sobu većom.

Tapete sa prugama čine prostor većim.

Da se zadržimo još malo kod zidova. Ako iskombinujete boju detalja sa onom koja se nalazi na zidu, prostor ćete učiniti razigranijim, modernijim i većim, kao i ako neki od njih ukrasite geometrijskim šarama koje ga dele na više celina. Takođe, ako na jedan od njih stavite tapete sa prugama, ili ga na taj način okrečite, dobićete isti efekat koji postižu štrafte kada se nađu na odeći - izdužićete ga vizuelno.

Pročitajte još: Pravila za uređenje SPAVAĆE SOBE koja donose ljubav i pozitivnu energiju

Pod ostavite neprekriven, a ako baš ne možete da odolite tepisima, uzmite one manje i tanje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU  

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.