· · Komentari: 0
ishrana

Namirnice koje volimo da jedemo u toku JESENI: Koliko su zdrave?

Sigurno bar neku od njih volite da jedete u ovom periodu.

1606907411_Depositphotos_167352720_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Uživajte u ovom lepo voću i povrću koje nam donosi zlatna jesen… Izbegnite prehlade, viruse i grip uz ove lekovite i lako dostupne namirnice.

Bundeva

Bundeva je zahvalna namirnica, jer osim što je slatkastog ukusa i hranljiva, može se jesti u slatkim i slanim varijantama na razne načine. Možete da je pečete, kuvate, tostirate ili da napravite od nje gustu supu, salatu, pire ili kolač. Mogućnosti su brojne. Ono što je najvažnije jeste to da služi kao antioksidans, sadrži kalcijum, gvožđe i vitamin C te je puna beta-karotena.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Topi kilograme: Napravite sami dijetalnu vodu

Crvena paprika
Sadrži čak 92 % vode i izvor je vitamina A, C i B6. Takođe, u sebi ima četiri puta više vitamina C od narandže, pa se svrstava u supernamirnice. Možete je peći s belim lukom i maslinovim uljem ili od sveže da napravite bogatu salatu.

Mandarina

Osim što čisti pluća, mandarina podstiče probavu i štiti srce. Dostupne su i jeftine, a od njih možete praviti kolače i razne napitke. Kombinujte s bademima i medom kao međuobrok.

Kesten

Kesten osim što je hranljiv, pomaže kod anemije i pospešuju cirkulaciju. Možete ih jesti pečene ili kuvane, od njih pripremati razne deserte, od kesten-pirea do priloga uz sladoled. Odlično odgovaraju i sa mesom, gljivama i bundevom.

Pročitajte još: Zašto jedemo iz DOSADE? Postoji rešenje i za to

Praziluk

S prazilukom možete da napravite brojna jela, od variva, supa i rižota do raznih salata i priloga mesu. Kao što mu sam naziv kaže dolazi iz porodice luka i belog luka te sadrži koje deluju kao prirodni antibiotici, jačaju imunološki i kardiovaskularni sistem.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.