Oglas
· · Komentari: 0
MENOPAUZA

Promenite životne navike: Pet NAČINA da lakše prebrodite menopauzu

Menopauza je najčešća u periodu od 49. do 51. godine, a period posle 70. godine naziva se senijum. Prevremena nastupa ne samo iz genetskih razloga, već i zbog medicinskih tretmana ili hirurškim uklanjanjem jajnika.

depositphotos_322809514-stock-photo-middle-aged-woman-cooling-herself-5ec67273c9df4.jpg
Moguće je ublažiti tegobe Foto: Depozitfoto
Oglas

Ipak, promenama životnih navika i načina ishrane mogu da se olakšaju neprijatni simptomi koji se često povezuju i sa stresom.

Pročitajte još: Ovih PET simptoma su najsigurniji dokaz da ste ušli u PREDMENOPAUZU: Da li smete da ih pročitate?

Hormonska terapija se predlaže kao kombinacija estrogensko-progesteronskih pilula. Ova terapija čini pacijentkinju energetski snažnom, bez tegoba, a štiti od osteoporoze, poremećaja sna i valunga. Zbog mogućeg rizika od kancera dojke, moždanog i srčanog udara i tromboze, neophodna je indikovana upotreba, krajnje individualni pristup sa najmanjim dozama hormona i- što kraće vreme korišćenja. 

Prim. dr. LJubica Presetnik 

Fitoterapija najbolji učinak pokazuju izoflavonoidi soje, koji, osim što uklanjanju tegobe, kod duže primene imaju pozitivan uticaj na koštanu masu i na holesterol. Od odstalih biljaka ženšen, žuti noćurak, indijski začini, nemaju toliko dobar efekat, a neke imaju i placebo efekat. 

Pročitajte još: Pušenje, slana hrana i stres - tri su najveća neprijatelja žena: Možete ih se rešiti uz pomoć bilja

Komplementarna medicina  od svih najveći učinak na smanjenje tegoba ima akupunktura, a u poslednje vreme i homeopatija.

 Izbalansirana ishrana može da ublaži tegobe i da spreči pojavu bolesti. Ekstrakti biljaka koji imaju estrogeno delovanje dele se na: izoflavone, lignane i kumestane i od njih se prave suplementi i supstituciona fitoterapija. Tu spadaju: soja (50-100g na dan), lan, leblebije, sočivo, crvena detelina, peršun, celer, indijski orah, semenke bundeve, brokoli, kiseli kupus, susam. Pored fitoterapije dobre su i namirnice koje sadrže dovoljnu količinu vitamina, minerala i aminokiselina, nezasićenih masti.

Pročitajte još: MIT je srušen: MIDULT vlada svetom

Fizička aktivnost važna je zbog smanjenja telesne mase, poboljšava raspoloženje i utiče na očuvanje mentalnog zdravlja. Savetuju se brza šetnja, joga, vežbe istezanja, trčanje ili vožnja biciklom.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas