Oglas
· · Komentari: 0

NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA ŠTA JEDE DA BI IMALA LEPU I ZDRAVU KOŽU: Navike koje utiču na ceo organizam

Osnova ove ishrane leži u raznovrsnosti i obilju proteina

1710160405_154721.jfif
Foto: Shutterstock
Oglas

Kako starimo, organizam se menja, te konstantno treba voditi računa o ishrani i navikama koje utiču na naše zdravlje i izgled.

NJen način ishrane nije restriktivan, a temelji se pre svega na raznovrsnosti, dok je fokus najčešće na proteinima.

"Sve što radimo da bismo poboljšali zdravlje kože, utiče na celokupno zdravlje organizma", otkriva Hanvej.

Ujutru birajte proteine

Dženifer Hanvej smatra kako je za većinu ljudi najbolje da ujutru za doručak konzumiraju obrok pun proteina.

"To je najbolje što možete da uradite za svoj metabolizam, i to sa dugoročnim efektom", otkriva Hanvej i dodaje kako je to dobar izbor i za osobe na autofagiji, koje često ne doručkuju odmah, već nekoliko sati nakon buđenja. Ona dalje objašnjava kako su proteini ključni za lepu i zdravu kožu jer se koža sastoji od proteina, pretežno kolagena, elastina i keratina.Preporučeni dnevni unos proteina je 1 grama po kilogramu telesne mase za osobe koje nisu fizički aktivne, dok se za one koji vežbaju preporučuje između 1.5 i 2 grama proteina po kilogramu telesne težine.

Na meniju za doručak Dženifer Hanvej nalaze se smutiji sa mlevenim lanom, maka prahom, lisnato zeleno povrće, tikvice, avokado i bademov puter, kao i grčki jogurt, bobičasto voće, jabuke, orašasti lodovi i heljdina zrna, kojima nekad dodaje i kolagen u prahu.

Ručak za lepu i zdravu kožu

Raznovrsnost je veoma bitna u ishrani, ne samo za čulo ukusa, već i za crevnu mikrofloru i celokupno zdravlje. Naučnici savetuju da nedeljno konzumirate 30 različitih namirnica biljnog porekla.

"Ja ručak nazivam velikom, ružnom salatom. Dohvatim što više lisnatog zelenog povrća, vodeći računa da tu imam i neke gorke biljke. Dodajem i povrće koje mi je ostalo od večere prethodnog dana, nekad malo fermentisane hrane. Obavezan dodatak su i maslinovo ulje, avokado ili neki drugi protein koji mi je pri ruci. O ručku zaista ne razmišljam puno", priznaje Dženifer i otkriva da je cilj da kroz ručak unesete što više antioksidanasa, zdravih masnoća i vlakana.

Na njenom meniju za ručak obično se nalaze piletina, losos ili tofu sir, zatim kelj, rukola i lisnato zeleno povrće, kao i ekstradevičansko maslinovo ulje, avokado, fermentisana hrana, cvekla... Voće koje koristi u prirpemi ručka obuhvata jabuke, bobičasto voće i nar, kao i otašaste plodove i različite semenke.

Proteinska užina za osećaj sitosti

Jedna od razlika koje ćete primetiti kad počnete da unosite više proteina jeste duži osećaj sitosti, više energije, ali i zadovoljstva. Zato za užinu birajte orašaste plodove, semenke i namirnice poput humusa, preporučuje Dženifer.

Šta za večeru?

"Večera nikako ne treba da bude komplikovana. Ne brojimo kalorije, brojimo nutrijente i pazimo koliko imamo boja, vrsta masnoća i proteina u obroku", kaže Hanvej. Ona obično večera mlevenu junetinu ili ćuretinu, karfiol i zdrave pasta sosove napravljene od neprerađenih namirnica, kao i losos i grilovano povrće.

Ako želite da smršate, trebalo bi da izbacite tri namirnice koje svi doručkuju.

(Mondo)

 

BONUS VIDEO:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas