Oglas
· · Komentari: 0
LEKOVITO

SIBIRSKI LIMUN u saksiji: Sadrži SEDAM PUTA veću dozu vitamina C od običnog limuna!

Ova biljka vodi poreklo iz centralne Kine i Koreje, a već vekovima se kultiviše u Japanu.

1629272824_Depositphotos_441605948_xl-2015.jpg
FOTO: Depozit
Oglas

Sibirski limun, latinski naziv Poncirus trifoliata, iz familije Citrus. Naziv Sibirski limun nije dobila po svom poreklu, već po činnjenici da je veoma otporna na niske temperature do čak -30 C. Samim tim njen uzgoj moguć je i u Srbiji. Neko je naziva i trolisna narandža, kineska ili japanska narandža itd.

Pročitajte još: Kako da vam AMARILIS cveta tokom cele zime? Ključ je u vremenu sadnje (FOTO)

Foto: Depozit

Da li je jestiv?

Biljka pomalo oporog i kiselkastog ukusa. Sadrži sedam puta veću dozu vitamina C od običnog limuna. 

NJegov lekoviti sok neutrališe dejstvo slobodnih radikala i čini organizam otpornijim.

Lekovita svojstva
Vitamin C  čini sibirski limun jako dobrim antioksidansom.  Podiže imunitet kod dece i odraslih i snažan je borac kada su u pitanju sezonske prehlade i virusi.Plod sibirskog limuna sadrži flavanoide, monoterpene (antialergijsko delovanje), kumarine i još mnogo toga.Sadrži retki vitamin P koji je u stvari jedna vrsta bioflavanoida. On pozitivno utiče na jačanje vena i kapilara.

NJeno dekorativno stablo daje nam u jesen lekovite plodove od kojih se prave ukusna marmelada, likeri i osvežavajući sokovi. Odličan je lek za podizanje imuniteta te ga je poželjno dodati i u čaj u slučaju prehlade ili gripa.

Sadnja

Gajenje ove vrste biljke nije zahtevno, ali traži da budete strpljivi, pogotovu ako počinjemo od semena.

Limunovo seme mora se osloboditi mesnatog omotač. Zatim ga moramo držati u plitkom sudu i sušiti ga oko 4 nedelje u umereno toploj prostoriji.

Kada seme položimo u zemlju (kombinacija treseta i peska) prekrićemo ga slojem zemlje čija je debljina do 1 cm. Moramo voditi računa da zemlja ne bude suva.

Prekrijte sud staklenom pločom kako bi se održala optimalna temperatura.

Nakon nedelju dana niknuće mala biljka te pomerite malo zaštitu u stranu, a nakon dve nedelje u potpunosti skinite staklo. Sa šest nedelja biljke su spremne da svaka dobije svoju saksiju.

Foto: Depozit

Održavanje

Iako je sasvim u redu da ostane ukrasna biljka, ukoliko želite da uživate u njegovim izuzetno zdravim plodovima, neophodno je da ga kalemite. Takođe, potrebno je da ga orežete u proleće.

Voli redovno i umereno zalivanje i đubrivo za citruse. Ukoliko je zimu proveo u zatvorenom prostori, čim prilike dozvole, iznesite ga na vazduh. 

Obožava tuširanje, pa ga počastite kad god možete.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas