Oglas
· · Komentari: 1
BEOGRAD

Beograd ima AMAZON, KALIFORNIJU I TARZANA, a SMILJANA vam otkriva gde se u prestonici nalaze (FOTO)

Smiljana je zljubljenih u bicikle i Beograd. Sa Smiljanom "na dva točka" pronašli smo najskrivenija i najlepša mesta prestonice.

1594448703_1-Smiljana-naslovna--foto-Brankica-Vujadinov.jpg
Foto: B. Vujadinov
Oglas

Smiljana Popov-profesionalno beogradsko njuškalo: novinarka, autorka, urednica i voditeljka naučno-popularnog tv serijala "Beograd za početnike", prve tv emisije u Srbiji koja je ušla u prosvetni sistem kao dodatno nastavno sredstvo.

Pročitajte još: DANIJELA kaže da svi strani BLOGERI pitaju samo za OVA mesta u SRBIJI (FOTO)

Pasionirana obožavateljka i zagovornica bicikla kao prevoznog sredstva budućnosti i udomljavanja napuštenih životinja. Veruje da novinarstvo i u 21. veku može i mora da pobuđuje na humanost. Slobodno vreme provodi na pet skrivenih mesta u Beogradu.

Smiljana u Amazonu

Beogradski Amazon

Na samo 15-ak kilometara od centra Beograda, nedaleko od Pupinovog mosta, na levoj obali Dunava, spava čudesno egzotična, netaknuta oaza prirode od međunarodnog značaja, za koju, nažalost, mnogo nas ne zna.

Tu je gusta šuma, močvara, bara sa retkim biljakama.

Beljarica, Crvenka ili Balaton, zbog guste šume, močvara, rečnih rukavaca i bara, ali i retkih biljaka i životinja, ovaj deo Borče poznat je kao "beogradski Amazon", a ja vam toplo preporučujem da kroz njega zaveslate (u stvari, mislim da ga jedino tako i možete videti i doživeti). Prava avantura.

Beogradska Kalifonija

Kad krenete iz Beograda u Grocku, i kad vam pred očima "pukne" jedan od najlepših beogradskih pogleda (jedna od najlepših panorama bivše Jugoslavije) - jezičak Dunava koji neodoljivo podseća na more, skrećete levo sa smederevskog puta. Vinarija Plavinci je skrivena, "sigurna kuća" za lekoviti beg od neurastenične betonske džungle; porodična manufaktura brata i sestre koji su napustili svoje užurbane gradske živote i u tišini beogradske Kalifornije prave vina od organskog grožđa, koja sam degustirala uz sir, pršut i marinirani luk. Hit.

Smiljana u beogradskoj Kaliforni sa vinima brata i sestre

Beogradska pluća

Moja gotovo svakodnevna, prekopotrebna doza bega u zdrav razum od ključale džungle na asfaltu, još od detinjstva, do dana današnjeg je Košutnjak, koji ne prestaje da me iznenađuje.

Uživanje za bicikliste
Ovo je svet iz Gospodara prstenova!

I dalje otkrivam alternativne staze i bogaze koje vode u dubinu šume, svetove dostojne Hobita i Gospodara prstenova, verovali ili ne. Krenite od "Rubina" u šumu i birajte staze koje se račvaju, nećete verovati da ste u Beogradu. A tek ako ste ljubitelj planinskog, adrenalinskog biciklizma - u dubini šume me fasciniraju vratolomne staze sa skakaonicama, koje netuzijasti biciklsiti sami prave. Zavidim im svaki put kad projure kraj mene. Ova je šuma neprocenjivo gradsko blago.

Bela stena

Beogradska Ada Bojana

Na svega 12 km od centra Beograda plaža od belog peska, najbolja riblja čorba u gradu uz zalazak sunca uvek me prevare na tren da sam se našla na Adi Bojani. Na dunavskom ostrvu Forkontumac ili Šveb niklo je još 50-ih godina 20. veka vikend-naselje Bela stena.

Najbolja riblja čorba je u malom raju!
Lijanom u vodu

Nalazi se na pola plovnog puta između Beograda i Pančeva, te možete do tamo čamcem iz marine "Višnjica", ili pređete Pančevački most, i tik pre Pančeva u blizini restorana "Mali raj" skrenete desno, zemljani put vas vodi pravo do čamdžija koji voze do Bele stene. Ja sam išla biciklom.

Pročitajte još: Bio je u tamnici 1, lancima vezan za kuku, a ruka ODSEČENA: U ćeliji Gavrila Principa pronašli PORUKU

Tarzan plaža

Nedaleko od Surčina, u selu Progar, krije se ušuškana Tarzan plaza, koja s godinama privlači sve više putnika namernika. Otkrili su mi je biciklisti, pa je savršena destinacija za dužu gradsku ciklo-turu, posle čega sledi obavezno skakanje u vodu s tzv. tarzanovske lijane, pa trk trim stazom kroz šumu. Savršen trijatlon.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas