· · Коментари: 0
ВИДОВДАН

Био је у тамници 1, ланцима везан за куку, а рука ОДСЕЧЕНА: У ћелији Гаврила Принципа пронашли ПОРУКУ

Злогласни затвор и логор Терезин ретко посећују српски туристи иако је у њему умро Гаврило Принцип.

"У овој самици је од 5. децембра 1914. године био заточен Гаврило Принцип" - ове речи написане су на плочи у музеју Терезин, бившем затвору и логору.

Прочитајте још: Грци спремили посебну ПОНУДУ и за СРБЕ једно ИЗНЕНАЂЕЊЕ до сада НЕВИЂЕНО (ВИДЕО/ФОТО)

Кука за коју је био везан
Фото: Youtube / screenshot Igor Spasov

Гаврило Принцип је остао симбол борбе против Аустро-угарске и затвор Терезин, надомак Прага, на путу за Дрезден, као на ходочашће посећују ретки српски туристи. Нажалост, наше агенције не организују излете до оводг мучилишта српских хероја "Младе Босне".

Гаврило је умро од туберколозе, имао је 40 килограма

Гаврило је умро у Терезину 28. априла 1918. године од туберколозе, односно  последица поступања према њему. Када је стигао имао је само 19 година.

Нон-стоп је био везан ланцима, па му је десна рука била ампутирана због гангрене.

Гаврило је све време био у тамници број.1, ланцима  везан за куку. Због дуготрајног везивања рука му је апмутирана. Ћелија је без прозора и свежег ваздуха, а он је проводио време у тами, потпуно сам. Без грејања и са мало хране. После 18 месеци стражари су мало попустили строг надзор. Имао је право да прошета један сат дневно сам по празном дворишту.

Фото: Youtube / screenshot Radio Slobodna Evropa

Терезин је у Другом светском рату постао логор за Јевреје и то је разлгог зашто га обилази велики број страних туриста. Српски свраћају ретко, а обично могу да уђу без наплаћене улазнице.

Гаврило је сахрањен ноћу у необележеном гробу.

Са Принципом су били заточени и саучесници и сви су умрли због хладноће, болести, али су остали пркосни до самог краја. У његовој самици је на зиду пронађен натпис: "Наше ће сјене ходати по Бечу. Лутати под двору и плашити господу": Данас га нема.

Гаврило је сахрањен ноћу у необележеном гробу на католичком гробљу. У том тренутку је имао 40 килограма. Наређење за војнике који су га сахранили било је да тајну Гавриловог гроба не смеју да одају ником. Наравно, Чеху Франтишеху Леблу је, ипак, прорадила савест и на његов гроб је, када је завршен Први светски рат, ставио чешку заставу.

Прочитајте још: Сви сте чули за ружичасте плаже, а у Европи постоје само ЧЕТИРИ: Због њихове боје се води права полемика (ФОТО)

После рата 1920. године су остаци Гаврила Принципа и сабораца пронађени и пребачени у Сарајево, где на споменику пишу речи Петра Петровића Његоша: "Благо томе ко довјека живи, имао се и рашта родити. Видовдански хероји Гаврило Принцип, Данило Илић, Михајло Мишко Јовановић, Јаков Миловић  и Богдан Жерајић."

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.