Oglas
· · Komentari: 1
Pod istim krovom

Šta kada ŽIVITE POD ISTIM KROVOM sa nekim ko IMA KOVID-19?

Ako sumnjate ili ste čak dobili potvrdu da je neko od vaših ukućana dobio korona virus, postoji nekoliko mera kojih bi trebalo obavezno da se pridržavate.

1593676042_Depositphotos_183882654_s-2019.jpg
Oglas

Možda nikada nećete znati sa sigurnošću da je neko u vašoj porodici zaražen korona virusom, sve dok se ne testirate, ali ukoliko iskazuje bilo kakav od navedenih simptoma - treba pretpostaviti da je pozitivan na Kovid-19.

Dakle, ako se vi ili neko u vašem domaćinstvu suočava sa simptomima poput groznice, temperature, suvog kašlja, gubitkom mirisa i ukusa, iznenadnim prolivom, ekstremnom malaksalošću, imajte na umu da je možda reč o Kovidu-19.

Foto:Depozit

Dok ne potražite lekarsku pomoć, a sumnjate da ste pod istim krovom sa zaraženom osobom, evo kakva pravila treba da sledite:

  • Ne prilazite na manje od 2 metra zaraženoj osobi, a posebno ako i ona i vi niste prekrili usta i nos zaštitnom maskom.
  • Namenite im zasebnu prostoriju u stanu/kući ako je to moguće
  • Bolesna osoba treba da se iskašljava i kije u krpu ili masku, kako bi čestice virusa ostale van vazduha
  • Čistite ruke često i temeljno sapunom ili alkoholom
  • Čistite redovno površine dezinfekcionim sredstvima
  • Ne dirajte lice ako prethodno niste oprali ruke 
"Kada živite sa nekim za koga mislite ili znate da ima korona virus, treba da im date emocionalnu i fizičku podršku, dok istovremeno izbegavate da ih dodirujete, kao i stvari koje su oni dodirivali, a koje niste prethodno očistili. Često proveravajte kako su, najbolje telefonom, da ne biste ulazili u sobu, jer stanje može brzo da im se pogorša", kaže Tami Čeng, asistent profesora na Medicinskom fakultetu u Mičigenu.

Pročitajte još: Ovo je najrizičniji TRENUTAK u kojem se možete zaraziti korona virusom

Ukoliko se razviju neki od sledećih simptoma, odmah pozovite nadležnu zdravstvenu službu:

  • teškoće sa disanjem
  • bol u grudima koji ne prestaje
  • konfuzija
  • plava boja na usnama ili licu

A kako se treba brinuti o zaraženom pacijentu na kućnom lečenju, odnosno onom koji ima blaži oblik bolesti. Evo nekoliko koraka:

Foto: Depozit

1. Zaražena osoba treba da boravi u izolovanoj prostoriji iz koje ne bi trebalo da izlazi, osim da ode do kupatila. Čak i kućni ljubimci bi trebalo da vreme provode van te sobe. Ako je moguće, nek prozor u toj sobi bude otvoren kako bi cirkulisao vazduh.

2. Nakon što odu u kupatilo, treba očistiti svaku površinu koju su dodirivali, kako bi ostali članovi domaćinstva posle mogli bezbrižno da ga koriste. Ne delite čaše, tanjire i pribor za jelo sa zaraženim članom.

3. Pomozite im da prate simptome, neka mere temperaturu nekoliko puta na dan.

4. Neka budu hidrirani - obavezno im dajte da konzumiraju puno vode i drugih bezalkohlnih tečnosti tokom dana.

5. Vodite računa da im bude udobno i prijatno. Nabavite im knjige i časopise za čitanje, računar ili televizor da im brže prođe vreme i obezbedite im sve što im je potrebno kako ne bi morali da napuštaju prostoriju.

6. Spremajte im hranu, ali nemojte dolaziti u kontakt sa njima. Poslužavnik sa hranom im ostavite ispred vrata sobe, a kada završe sa obedovanjem, neka oni urade isto to. Ako ne mogu da ustanu iz kreveta, obavezno nosite masku preko usta i nosa kada ulazite u njihovu sobu. Posude iz kojih su jeli temeljno isperite vrelom vodom i deterdžentom.

7. Perite veš zaraženog zasebno od ostatka veša. Obezbedite im korpu u koju će ubacivati prljavu posteljinu, peškire, pidžame i odeću, a kada je napune do vrhe neka je ostave ispred sobe. Ovu gomilu obavezno operite zasebno.

Pročitajte još: PRONAĐEN LEK ZA RAK?! Kod obolelih zaustavio uvećanje tumora, a dvoje se POTPUNO IZLEČILO

8. Svakodnevno ili više puta na dan po potrebi dezinfikujte kuću, posebno one predmete koje je azražena osoba dodirivala - poput kvaka, prekidača, štekera, daljinskog upravljača...

9. Zaboravite na posetioce! Ako nekog morate lično da vidite, najbolje je da to uradite napolju, van kuće, i držite distancu od 2 metra.

10. Koristite tehnologiju za kontakt sa zaraženim. Možda vam se čini glupo da kontaktirate telefonom sa nekim ko je u susednoj sobi, ali na taj način mu možete biti bliski, a bez opasnsoti za širenje zaraze.

Pročitajte još: Napravljena NOVA VAKCINA protiv korone! Spremna da istrebi virus i u BUDUĆNOSTI?!

11. Ostanite i sami kod kuće. Budite svesni da lako možete i sami da dobijete Kovid-19, čak i ako nemate simptome. Zato zamolite nadređene da radite od kuće, i što manje se krećite među ljudima. U prodavnici i zatvorenim prostorima upotrebljavajte maske, a praktikujte onlajn kupovinu ako je to moguće.

12. Pacijent, bilo da je testiran ili nije, treba da ostane kod kuće i da nema fizički kontakt ni sa kim najmanje sedam dana otkako su simptomi u potpunosti prestali. Nakon što ozdravi, sobi u kojoj je boravio neophodno je detaljno čišćenje i dezinfikacija.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas