Oglas
· · Komentari: 0
PTICE

Šta mislite koliko reči zna PAPAGAJ Aleks? Bićete ŠOKIRANI

Ne samo što je govorio kao dvogodišnje dete, već je rešavao probleme kao petogodišnjak!

1606913219_Mezzanine_271.jpg.focalcrop.1200x630.50.10.jpg
Oglas

Vrane poseduju "čovekoliku" inteligenciju, koja uključuje rešavanje problema na nivou višem nego kod većine šestogodišnje ljudske dece. One imaju razrađen i nijansiran "jezik"!

Pročitajte još: ČUVENI lekar MOLOHOV se kune u KRALJA JESENI i CARA ZIME: Rusi leče 20 BOLESTI belim korenom!

Dokazivanjem da su životinje inteligentnije nego što mislimo dugo se bavi Ajrin Maksin Pepeberg, naučnica poznata po studijama kognicije u vezi sa papagajima, posebno sa Aleksom, za koga kaže da joj je bio i "najbolji prijatelj":

Papagaj znao matematiku?
Aleks je pokazao matematičke veštine koje su se smatrale naprednim u inteligenciji životinja, razvijajući svoj vlastiti koncept "sličan nuli". Donosio je zaključke o povezanosti između napisanih brojeva i skupova.
Papagaj Aleks je koristio 150 reči, kao dete!

Iako su papagaji odavno poznati po svojim sposobnostima u vokalnoj mimikriji, Peperberg je želela da pokaže da bi njihovo vokalno ponašanje moglo imati karakteristike ljudskog jezika. Intenzivno je radila sa sivim afričkim papagajem Aleksom koji je stekao veliki rečnik i koristio ga na sofisticiran način, koji se često opisuje kao sličan petogodišnjem detetu.

Pročitajte još: Pas velikog srca dao život za devojčicu: Da li znate ko je Leo? (FOTO)

Pametan i spreman da uči Foto: Treće oko

Neki istraživači veruju da metoda obuke koju je naučnica koristila sa Aleksom omogućava podučavanje autistične dece i druge dece s poteškoćama u učenju. Kada su neka autistična deca podučavana istim metodama, njihov odgovor je premašio očekivanja.

Pročitajte još: EKSKLUZIVNO: Drevni LEK monaha sa Svete Gore koji "DIŽE iz MRTVIH" (RECEPT)

Aleks je razlikovao predmete po boji, obliku, broju i materijalu, na nivou približnom šimpanzi i delfina. NJegove jezičke sposobnosti bile su jednake sposobnostima dvogodišnjeg deteta, a veštine rešavanja problema bile su na nivou petogodišnjeg deteta. Aleks je učio abecedu, imao je rečnik od 150 reči, znao je imena 50 predmeta i mogao je da broji do osam. Takođe je mogao da odgovori na pitanja o predmetima.

Poslednje reči su mu bile "Budi dobra!"

Poslednje reči neobičnog sivog papagaja, dok je Ajrin izlazila iz laboratorije veče pre njegove smrti, kako je naučnica opisala u svojoj knjizi "Aleks i ja", bile su: "Budi dobra. Vidimo se sutra. Volim te."

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas