· · Komentari: 0

Bebe i kućni ljubimci: Ove vrste bi trebalo da izbegavate

Deca koja odrastaju u kući u kojoj su prisutni i ljubimci su u velikoj prednosti na svu ostalu

1667315572_shutterstock_189429203.jpg
Foto: Shutterstock

Donošenje kućnog ljubimca u kuću je ujedno i velika obaveza, koja zahteva mnogo posvećenosti. Ako to uradite kada u kući imate bebu, to može postati još veći izazov.

Naime, o nekim je ljubimcima teže brinuti nego o drugim, a postoje vrste koje zaista nisu dobra kombinacija sa bebama. 

Papagaji 

Papagaji su zaista predivna stvorenja, koja imaju tendenciju da budu vrlo nezavisna. To vas može navesti da pomislite da su oni dobar izbor za ljubimca kada imate bebu u kući. Međutim, oni mogu predstavljati veću obavezu nego što ste spremni da preuzmete na sebe u ovom trenutku. Većina vrsta papagaja zahteva specijalnu negu, pri čemu im je potreban veterinar sa znanjem o egzotičnim pticama. Osim toga, ako nisu pravilno socijalizovani, papagaji mogu predstavljati opasnost za bebu zbog oštrog kljuna i kandži. I na samom kraju, usled dosade mogu se vrlo glasno oglašavati.

Pročitajte još: Tri stvari koje psi mogu da osete: U nekim situacijama nam mogu spasiti ŽIVOT

"Džepni" ljubimci 

Izraz „džepni“ ljubimac se odnosi na sve minijaturne vrste životinja koje bukvalno mogu da vam stanu u džep. Tu se misli na miševe, hrčke, morske prasiće i činčile. U poređenju sa krupnijim životinjama poput pasa, ovi ljubimci zaista izgledaju kao oni koji ne zahtevaju mnogo angažovanja s vaše strane. Međutim, oni nisu po prirodi maze i potrebno je raditi s njima svakodnevno da bi se navikli na vas. Takođe, većina ovih životinja je već u zrelom dobu kada ih radnje za kućne ljubimce prodaju, što znači da ste već u zaostatku sa njihovom socijalizacijom. S druge strane, kada dete dođe u kontakt s ovim životinjama postoji opasnost da ih nehotice previše snažno stisne, što može biti pogubno.

Reptili 

Gmizavci odnosno reptili takođe nisu dobra opcija za porodice sa malom decom. Iako deluju vrlo opušteno, oni su retko umiljati. S njima je gotovo nemoguće započeti igru, a ni maženje nije opcija. Ako imate tek rođenu bebu to možda i ne predstavlja problem, međutim kako ona bude rasla, postaće i više nego razočarana što ne uspeva da se adekvatno druži sa svojim ljubimcem. Osim toga mali gmizavci su ugroženi ako su pušteni van terarijuma, a stručnjaci ne preporučuju deci ispod 5 godina da dolaze u dodir s ovim vrstama životinja ako imaju slab imunitet, pre svega jer su oni prenosioci mnogih bolesti.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.