Oglas
· · Komentari: 0
BRAK

Stanislav Popov upozorava parove: Pre braka pitajte ga kako zamišlja zajednički život!

Žene više nisu osuđene da kuvaju, čiste i čuvaju decu.

1618318557_Depositphotos_181045890_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Savremeno doba i ravnopravnost među polovima doveli su do brisanja mnogih granica, pa su danas u pojedinim brakovima ili vezama uloge zamenjene u velikoj meri. Kako funkcionišu takvi partnerski odnosi, u čemu se konkretno ogledaju promene i na kom životnom polju su one najizraženije?

Pročitajte još: Deca prema horoskopskom znaku: Lava podržavajte, Devici dajte policu, a Vagu terajte da uči

- Prema patrijarhalnom obrascu, život pre osnivanja porodice predstavlja uvod u stereotipne uloge, pa se od žene očekuje veća smernost, dok jači pol muškost dokazuje i kao osvajač. Međutim, savremeni partnerski odnosi sve manje prate ove stereotipe, pa gotovo da više i ne možemo da govorimo o "zamenjenim ulogama", već o onima koje partneri dobrovoljno biraju ili na koje pristaju. Raznovrsnost savremenih partnerskih odnosa prevazilazi tradicionalne obrasce - kaže psiholog i psihoterapeut Stanislava Popov.

Stvar dogovora
Novi odnosi funkcionišu odlično ukoliko su parovi zadovoljni ulogama, imaju mogućnost izbora, i ako su raspodele dužnosti, obaveza i očekivanog ponašanja stvar dogovora
Ne kuvaju samo žene, očevi čuvaju decu.

Briga o kućnoj higijeni i kuvanje nisu više samo obaveza žene, a usmerenost na karijeru i veća plata u odnosu na partnera sve češće je prisutna. Očevi su znatno više uključeni u odgajanje dece nego što je to bio slučaj u prošlosti, i to podrazumeva gotovo sve aktivnosti, osim rađanja i dojenja.

Pročitajte još: Duhovitost je ključ dugog braka, a OZBILJAN brak je na klimavim nogama

Međutim, ukoliko se bilo ko od partnera čvrsto identifikuje sa unapred definisanom ulogom za koju smatra da mu je namenjena, ali je ne ostvaruje u odnosu, onda je to ozbiljan problem.

- Problemi mogu nastati ako partneri nemaju podudarne predstave o rodnim ulogama u vezi ili braku, ili o tome kako njihov odnos treba da izgleda - ističe Stanislava Popov.

Problemi nastaju u planovima života.
Razgovor pre braka
Pitanje uloga u partnerskom odnosu i šta se u okviru toga podrazumeva, a šta ne, su važna i o njima treba razgovarati pre započinjanja dugoročnijeg odnosa ili planiranja zajedničkog života.

Do problema dolazi i ako se uloge promene tokom veze ili zajedničkog života, a partneri nisu o tome razgovarali na vreme. Recimo, kada neko od partnera izgubi posao, ako zbog karijere želi da promeni prebivalište, ako jedan od njih ne želi decu na početku zajedničkog života ili kasnije, ako želi da zadrži nezavisni lični budžet...

Opstanak veze zavisi od predstave života

Često se nameće pitanje kakva je sudbina takvih brakova i veza. Psiholog kaže da opstanak jedne veze zavisi od mnogih izazova, a jedan od važnih faktora je izbor partnera koji mnogima izgleda kao spontan proces, zasnovan prevashodno na međusobnom dopadanju i privlačnosti. Ali to nije baš tako jednostavno kao što izgleda:

Pročitajte još: Najbolji NAPITAK u borbi protiv prehlade, mamurluka i čira na želucu

- Ko će nas privući zavisi od unapred usvojenih kriterijuma kojih smo manje ili više svesni. Ali, za izgradnju dugoročnijih odnosa potrebno je mnogo više od privlačnosti. Ukoliko imamo pogrešne predstave o ljubavi, velika je verovatnoća da nećemo biti uspešni u ostvarivanju trajnijeg odnosa sa nekim. Kriterijumi izbora partnera koji se zasnivaju na ovim načelima imaju veću šansu da opstanu, čak i kad nas život iznenadi privremenom ili trajnom zamenom uloga - zaključuje Popov.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas