Oglas
· · Komentari: 0
priroda

U Srbiji prvi put OTKTRIVENA izuzteno RETKA VRSTA PTICE

Izuzetno retka vrsta ptica, stepski vivak, otkrivena je u Srbiji, nedaleko od Niša, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ističući da je reč o jedinstvenom ornitološkom otkriću.

1618060585_Depositphotos_83816484_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Primerak ove ptice latinskog imena Vanellus gregarius juče je primetio mladi ornitolog iz tog Društva Slobodan Marković na vlažnim livadama kod niškog sela Bubanj. U saopštenju se navodi da je stepski vivak u ove krajeve zalutao tokom prolećne seobe.

Pročitajte još: Ribari redovno viđaju LETELICE kako izranjaju iz okeana, a za sve su krivi džinovi?

Stepski vivak je kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju.

Celokupna svetska populacija ove ptice broji manje od 11.200 odraslih jedinki.

Stepski vivci gnezde se na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji.

Izuzetno retko se sreću u Evropi, i to uglavnom u jatima sa drugim vrstama ptica.

Za dve godine otkrivene još četiri retke vrste

U poslednje dve godine ornitolozi su pronašli još četiri vrste ptica koje su prvi put viđene u Srbiji. Tako je na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena trobojna liskonoga, ptica poreklom iz Severne Amerike.

Pročitajte još: HAOS NA IZBORU ZA MIS: Otela krunu pobednici i povredila joj glavu (VIDEO)

U januaru 2020. na Dunavu nedaleko od Novog Sada posmatran je žutokljuni morski gnjurac koji je verovatno doleteo iz dalekih tundri severne Azije ili Severne Amerike. Na jezeru kod sela Karajukića bunari na Pešteru u junu 2020. boravio je azijski zlatni vivak poreklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske.

Početkom oktobra 2020. u Nacionalnom parku „Tara" otkrivena je sibirska plavorepka, mala ptica pevačica koja se gnezdi na severu Evrope i Azije, navodi se u saopštenju Društva, preneo je Tanjug.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas