Oglas
· · Komentari: 0
VITAMINI

Umesto da ga stavite u VAZU, pohujte ga, napravite džem ili vitaminsku salatu od jestivog CVEĆA

Veliki broj cveća koji raste oko nas u dvorištu i parku može da se jede, pa pogledajte spisak, pažljivo ga uberite i spremite ukusnu salatu.

Cvexesalata2.jpg
Oglas

Punjeni cvetovi tikvica su dobro poznat specijalitet italijanske kuhinje, ali i latice mnogih drugih cvetova su jestive. I veoma ukusne! Recimo, cvetovi hemerokalisa (dnenvi ljiljan) spremaju se na isti način kao tikvice.

Mirisna i ukusna Foto: Piksabu

Pročitaje još: Jedan AVOKADO može da napravi ceo ručak

Za početak, posebnu pažnju treba posvetiti laticama ruža od kojih se pravi sok, slatko i čaj. Latice mogu i da se jedu u salati, ali i da se pohuju. Latice ruža se pohuju tako što se umoče u bračno pomešano sa malo piva i prže na vrelom ulju. Ruža je odlična za jetru i creva.

Od ljubičice se prave ukusan pekmez ili slatko.

Naše bake su od ljubičica pravile pekmez i slatko, a recept je izuzetno jednostavan. U pola litre vode se skuva pola kilograma šećera. Kada voda počne da pravi mehuriće dodaj se 250 grama ljubičica. One mogu da se prvo izmiksiraju, ali i ne moraju. U ljubičice se doda malo limuna da bi se sačuvala boja. Meša se neprestano 20 minuta na slaboj vatri dok ne dobije gustinu.

Izuzetno su ukusne i begonije od koje može da se napravi ukusna salata. Preliv se pravi tako što se pomešaju po kašike meda, soka od pomorandže, jogurta, malo limuna i naredna kora od pomorandže. Ovim sosom se preliju cvetovi begonije.

Slobodno ih pojedite Foto: A. M.
Jestive su sve viole, od ljubičica do noć i dana.

Uz latice ruža i ljubičice, mogu se jesti cvetovi svih viola (dan i noć), baštenski karanfil (uklanja se beli deo iz sredine jer je gorak), jorgovana, maćuhica, neven, kadifica, dragoljuba, šafrana, pitomi slez, ali i kamilice. Zanimljivo je da se maslačka koristi sve - za salatu cvetovi i mlado lišće, a od korena se pravi čaj i tinktura.

Dakle, latice svog pobrojanog cveća mogu da se pomešaju i uz listove nane, maslačka, rukole, zelene salate i vlašca, uz maslinovo ulje mogu da se nađu u ukusnoj salati.

Pročitajte još: Raste kao KOROV, a salata od njega je prepuna VITAMINA

Od trenutka kada se ubere jestivo cveće mroa da se iskoristi u roku od nekoliko sati. Kada se ubere cveće treba da se stavi u hladnu vodu nekoliko minuta da se lepo opere. Ukoliko niste isgurni da je cveće čisto i hemijski tretirano, ne rizikujte, kupite ga u specijalizovanim radnjama.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas