· · Komentari: 0
SIGURNOST

Zaštitite svoje podatke: Evo kako napraviti JAKU LOZINKU, ali i šta nikako ne sme biti vaša ŠIFRA

Nije potrebno da vaša šifra na mrežama bude sastavljena od 30 karaktera

1614726247_bezbednost.jpg
Foto: Pixabay

Sigurnost na internetu danas je ključna za bezbednost naših podataka. Ova sigurnost postiže se i kreiranjem "jakih" lozinki, onih koje hakeri neće tek tako lako otkriti. Ipak, za takvu lozinku nije neophodno da ona bude sastavljena od 30 karaktera, već je za to dovoljno i desetak karaktera ali ona mora biti specifična.

Pročitajte još: 4 reči sa DETETOVOG crteža jednoj su mami SLOMILE srce (FOTO)

"Jaka" lozinka može imatu desetak karaktera, sačinjena od kombinacije velikih i malih slova, brojeva i znakova. 

Koja šifra nije poželjna?

Pročitajte još: Ni KINA nije ostala IMUNA! MILIONI TELEFONA ostali bez kupaca zbog KORONA VIRUSA

Foto: Pixabay

Lozinka nikako ne bi trebao da bude datum rodjenja, matični broj, vaše ime ili nadimak i
ostali podaci koji se mogu naći na vašim nalozima na društvenim mrežama.

Šifra ne bi trebalo da bude sastavljena od znakovnih nizova, kakovu su 123456, 111222. Šifra ne bi smela da bude ni suviše kratka, mora imati najmanje 7 karaktera. Neke od najčešće korišćenih šifri su: password, 123456, abc123, “vaše ime”. Uvek izbegavajte ovakve lozinke.

Kako izgleda "jaka" lozinka?

Čvrsta lozinka mota da bude dovoljno dugačka, sačinjena od najmanje sedam do osam karaktera. Osim toga mora biti složna, sastavljena od kombinacijr sa velikim i malim slovima, brojevima i znakovima. Na primer, umesto lozinke "brojevi", neka vaša lozinka bude "br0jEv1!"

Pročitajte još: Kristina ima 23 godine, i 11-oro dece i upravo je otkrila još LUĐI plan (FOTO)

Napravite svoju lako pamtljivu loziku
 
Zamislite reč koja za vama nešto znači, na primer reč "password". Potom, neka nekda od slova u toj reči budu velika, a neka mala. 

Između dva slova u datoj reči dodajte brojeve koji za vas imaju neko značenje, na primer "PASS23word". Ojačajte odabranu šifru i povećajte njenu dužinu dodavanjem simbola i znakova interpunkcije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.