Oglas
· · Komentari: 0
ARHEOLOGIJA

Tajne Crnog mora: Robot podmornica pronašla Odisejev brod i grad Amazonki? I to nije sve!

Olupine na dnu Crnog mora su svojevrsne vremenske kapsule, a tu su i hiljadu godina stari ostaci naselja.

1631874803_crno-more.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

U neprozirnim dubinama Crnog mora, na peščanom dnu, nalaze se pejzaži večne tame. U anoksičnom sloju mora koje se do 13. veka zvalo Euksinsko, nema života osim duhova drevnih moreplovaca čije olupine miruju hiljadama godina.

Pročitajte još: KLETVA SE OBISTINILA: Karađorđeve ubice nije htela ni zemlja, ni voda, ni ljudi!

Crno more je vremenska kapsula

Anoksičnost je svojstvo relativno zatvorenih slanih voda čiji se duboki slojevi ne mešaju sa gornjim, koji primaju kiseonik iz atmosfere. Crno more, površine 436.400 km kvadratnih, maksimalne dubine 2,21 km, najveći je anoksični morski sistem. Ovo je rezultat velike dubine i relativno malog saliniteta, kao i gustine vode na većim dubinama.

Najstarija pronađena je lađa na vesla, duga 23 metra - potopljena 400. godine pre Hrista!
Bio je centar sveta
Naučnici, u sklopu Mediteranskog istraživačkog projekta dugi niz godina pretražuju priobalje i dubine Crnog mora. Ceo crnomorski region bio je civilizacijski centar, a olupine na dnu mora mogu se posmatrati kao  vremenske kapsule.

Nedostatak mikroorganizama i kiseonika pogodovao je očuvanju hiljadu godina starih ljudskih artefakata kao što su korita brodova ili ostaci naselja.

Pročitajte još: TITA su u Užice doveli četnici, a Kosta Pećanac mu je nabavio dokumenta

Da li je pronađen Odisejev brod?

Najstarija netaknuta brodska olupina pronađena je 2018. godine. Zaštićena vodom bez kiseonika, lađa na vesla, duga 23 metra, ležala je uronjena u debeo peščani sloj, potopljena 400. godine pre Hrista.

Amfore iz svih istorijskih perioda Foto: Piksabej

Zahvaljujući tehnologiji daljinskog upravljanja i "Herkulesu", opremljenim mehaničkim rukama, tim je započeo iskopavanja brodske olupine.

Pročitajte još: Jauci ubijenog žandarma odzvanjaju SMEDEREVOM: Ubistvo braće Lunjevica bilo je povod za smrt Drage Mašin

Utvrdili su da je brod bio grčki, da izgledom neverovatno podseća na onaj kojim je mitski junak Odisej lutao Euksinom i Egejom 20 godina. Naime, sličan je naslikan na jednoj vazi, eksponatu Britanskog muzeja, a prikazuje plovidbu lukavog Odiseja, vezanog za jarbol, pored slatkih sirena.

Tu je bio grad Amazonki

Robert Balard, direktor Instituta za arheološku okeanografiju na Univerzitetu Rod Ajlend, poznat po otkriću i ispitivanju olupine "Titanika", započeo je seriju dubinskih istraživanja Crnog mora još 1999. U naredne četiri godine, otkrio je nekoliko antičkih brodova na obali Sinope.

Šta je Sinopa?
Sinopa je luka na južnoj obali Crnog mora u severnoj Turskoj. Leži na prevlaci, a u antici bje ila najistaknutija luka , sa svojim prilazima kopnu ograđenim ogromnom citadelom. Prema legendi, Sinopu su osnovale Amazonke, nazvavši je po svojoj kraljici.
Galija kao da je porinuta pre mesec dana!

Najpoznatiji nalaz je vizantijski trgovački brod iz 6. veka, nađen na dubini od 325 metara i nazvan "Sinopa D". To je najbolje očuvani drveni brod ikada pronađen.

Pročitaje još: DUH Miroljub teroriše Kosmaj, a jedini spas je da mu se pokaže OVA stvar

- Izronivši iz mraka našao se jarbol ovog drevnog broda. O vizantijskoj trgovačkoj floti mnogo smo čitali, ali njihove potopljene brodove prvo smo mi pronašli - kaže  Robert u dokumentarnom filmu snimanom za TV-kanal "Nacionalna geografija".

Galija je izgledala kao da je porinuta u more pre jedva mesec dana.

Da li su Amazonke živele kod Crnog mora? Foto: Piksabej

Ruska Troja

Božanstveno vino
Na lokalitetu Hersones A, davno potonulom ribarskom selu, izvađen je brodski teret od 200 zapečaćenih amfora punih vina. Arheolog Džon Adams, ushićen, kaže: "Brod je prevozio vino iz vinograda obližnjeg vizantijskog manastira, jer smo na nekoliko amfora, obojenih u narandžasto, našli gravure koje prikazuju monahe. Otvorili smo jednu amforu i probali vino, miris i ukus je božanstven". Amfore će biti prodate na aukciji, a dobijeni novac će biti uložen u nova istraživanja.

Herson, njegova okolina i primorje, nudi neverovatan uvid u drevni svet jer je bio vekovima dom Grka, Rimljana i Slovena, a preživeo je invazije Huna, Tatara i otomanskih Turaka.

Pročitajte još: Ivanov je pokušao da oplodi šimpanze LJUDSKOM SPERMOM, a cilj je bio jedan! Šta se KRILO iza NAJOZBILJNIJEG svetskog projekta! (VIDEO)

Svake godine pojavljuju se kuće i ulice.

Herson Tauridski je drevni polis koji su osnovali Dorci na jugozapadu poluostrva Krim u 5. veku pre naše ere. Bio je značajna grčka kolonija i kulturno-trgovački centar. Od 1827. godine, 50 godina nakon osnivanja Sevastopolja, počela su prva iskopavanja na lokalitetu Hersona. Ubrzo posle toga dobio je epitet ruske Troje. Svake godine pojavljuju se nove kuće i ulice, trgovi i crkve drevnog grada iz arheoloških slojeva starih milenijumima.

Pročitajte još: U GROBU zazidanom pre dva milenijuma gorelo je SVETLO! U čemu je tajna "večite LAMPE"?

Crno more je groblje izgubljenih brodova i nudi nepregledne mogućnosti za istraživanje. Arheolozi i naučnici su optimisti zahvaljujući novim ROV tehnologijama, tek nedavno dostupnim za iskopavanja na velikim dubinama.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas