Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
АРХЕОЛОГИЈА

Тајне Црног мора: Робот подморница пронашла Одисејев брод и град Амазонки? И то није све!

Олупине на дну Црног мора су својеврсне временске капсуле, а ту су и хиљаду година стари остаци насеља.

1631874803_crno-more.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

У непрозирним дубинама Црног мора, на пешчаном дну, налазе се пејзажи вечне таме. У аноксичном слоју мора које се до 13. века звало Еуксинско, нема живота осим духова древних морепловаца чије олупине мирују хиљадама година.

Прочитајте још: КЛЕТВА СЕ ОБИСТИНИЛА: Карађорђеве убице није хтела ни земља, ни вода, ни људи!

Црно море је временска капсула

Аноксичност је својство релативно затворених сланих вода чији се дубоки слојеви не мешају са горњим, који примају кисеоник из атмосфере. Црно море, површине 436.400 км квадратних, максималне дубине 2,21 км, највећи је аноксични морски систем. Ово је резултат велике дубине и релативно малог салинитета, као и густине воде на већим дубинама.

Најстарија пронађена је лађа на весла, дуга 23 метра - потопљена 400. године пре Христа!
Био је центар света
Научници, у склопу Медитеранског истраживачког пројекта дуги низ година претражују приобаље и дубине Црног мора. Цео црноморски регион био је цивилизацијски центар, а олупине на дну мора могу се посматрати као  временске капсуле.

Недостатак микроорганизама и кисеоника погодовао је очувању хиљаду година старих људских артефаката као што су корита бродова или остаци насеља.

Прочитајте још: ТИТА су у Ужице довели четници, а Коста Пећанац му је набавио документа

Да ли је пронађен Одисејев брод?

Најстарија нетакнута бродска олупина пронађена је 2018. године. Заштићена водом без кисеоника, лађа на весла, дуга 23 метра, лежала је уроњена у дебео пешчани слој, потопљена 400. године пре Христа.

Амфоре из свих историјских периода Фото: Пиксабеј

Захваљујући технологији даљинског управљања и "Херкулесу", опремљеним механичким рукама, тим је започео ископавања бродске олупине.

Прочитајте још: Јауци убијеног жандарма одзвањају СМЕДЕРЕВОМ: Убиство браћe Луњевица било је повод за смрт Драге Машин

Утврдили су да је брод био грчки, да изгледом невероватно подсећа на онај којим је митски јунак Одисеј лутао Еуксином и Егејом 20 година. Наиме, сличан је насликан на једној вази, експонату Британског музеја, а приказује пловидбу лукавог Одисеја, везаног за јарбол, поред слатких сирена.

Ту је био град Амазонки

Роберт Балард, директор Института за археолошку океанографију на Универзитету Род Ајленд, познат по открићу и испитивању олупине "Титаника", започео је серију дубинских истраживања Црног мора још 1999. У наредне четири године, открио је неколико античких бродова на обали Синопе.

Шта је Синопа?
Синопа је лука на јужној обали Црног мора у северној Турској. Лежи на превлаци, а у антици бје ила најистакнутија лука , са својим прилазима копну ограђеним огромном цитаделом. Према легенди, Синопу су основале Амазонке, назвавши је по својој краљици.
Галија као да је поринута пре месец дана!

Најпознатији налаз је византијски трговачки брод из 6. века, нађен на дубини од 325 метара и назван "Синопа Д". То је најбоље очувани дрвени брод икада пронађен.

Прочитаје још: ДУХ Мирољуб терорише Космај, а једини спас је да му се покаже ОВА ствар

- Изронивши из мрака нашао се јарбол овог древног брода. О византијској трговачкој флоти много смо читали, али њихове потопљене бродове прво смо ми пронашли - каже  Роберт у документарном филму сниманом за ТВ-канал "Национална географија".

Галија је изгледала као да је поринута у море пре једва месец дана.

Да ли су Амазонке живеле код Црног мора? Фото: Пиксабеј

Руска Троја

Божанствено вино
На локалитету Херсонес А, давно потонулом рибарском селу, извађен је бродски терет од 200 запечаћених амфора пуних вина. Археолог Џон Адамс, усхићен, каже: "Брод је превозио вино из винограда оближњег византијског манастира, јер смо на неколико амфора, обојених у наранџасто, нашли гравуре које приказују монахе. Отворили смо једну амфору и пробали вино, мирис и укус је божанствен". Амфоре ће бити продате на аукцији, а добијени новац ће бити уложен у нова истраживања.

Херсон, његова околина и приморје, нуди невероватан увид у древни свет јер је био вековима дом Грка, Римљана и Словена, а преживео је инвазије Хуна, Татара и отоманских Турака.

Прочитајте још: Иванов је покушао да оплоди шимпанзе ЉУДСКОМ СПЕРМОМ, а циљ је био један! Шта се КРИЛО иза НАЈОЗБИЉНИЈЕГ светског пројекта! (ВИДЕО)

Сваке године појављују се куће и улице.

Херсон Тауридски је древни полис који су основали Дорци на југозападу полуострва Крим у 5. веку пре наше ере. Био је значајна грчка колонија и културно-трговачки центар. Од 1827. године, 50 година након оснивања Севастопоља, почела су прва ископавања на локалитету Херсона. Убрзо после тога добио је епитет руске Троје. Сваке године појављују се нове куће и улице, тргови и цркве древног града из археолошких слојева старих миленијумима.

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Црно море је гробље изгубљених бродова и нуди непрегледне могућности за истраживање. Археолози и научници су оптимисти захваљујући новим РОВ технологијама, тек недавно доступним за ископавања на великим дубинама.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas