· · Komentari: 0

Priča koja je ZAPANJILA SRBIJU: Dečaka iz Doljevaca ostavili roditelji, 13 godina nije imao ime! Tužna priča slučajno otkrivena

Neobičan slučaj dečaka koji je proživeo 13 godina bez imena i ijednog dokumenta je dobio srećan epilog.

1624036126_dete.jpg
Foto: Depositphoto

Priča koja je zapanjila Srbiju je o dečaku iz Doljevca koji je čitavih 13 godina živeo bez imena. Roditelji mu ga nisu dali, zbog čega nije imao nikakva dokumenta, nije mogao da ide u školu i najvažnije, čak nije imao ni zdravstvenu knjižicu iako boluje od neizlečive bolesti - dijabetesa.

"Bezimeni" dečak je konačno dobio ime

Ova neobična priča dobila je epilog tek nedavno. Kako se uopšte desilo da u 21. veku dete, koje ima roditelje, odrasta bez imena? Kako prenose mediji, do ove neobične situacije je došlo jer su roditelji propustili da u zakonskom roku odrede ime.

Ubrzo po njegovom rođenju, otišli su u inostranstvo a brigu o detetu i njegovoj braći i sestri su preuzeli baka i deka.

Imao šećer preko 40

Kada su baka i deka umrli, deca su više meseci živela sama, dok se iz inostranstva nije vratio njihov otac. Dečakova majka je pre više godina napustila porodicu.

Dečak nije imao apsolutno nikakva dokumenta zbog čega nije mogao da ide u školu. Problem je nastao kada mu je prošle godine dijagnostikovan dijabetes. Lekar iz doma zdravlja u Doljevcu je pristao da ga primi i pregleda i bez dokumenta, a kasnije je sve preglede dečak morao da plaća. Tako je jednom prilikom bez zdravstvene knjižice primljen u KC Niš zbog izuzetno lošeg stanja - imao je šećer preko 40.

Nevladina organizacija pomogla nesrećnom dečaku

Nevladina oganizacija "Praksis" je pomogla ovom dečaku, za čiji slučaj je saznala prošle godine, koja se prvo obratila za pomoć Centru za socijalni rad, a potom i Zaštitniku prava građana. Nakon devet meseci Centar u Doljevcu je dečaku dodelio ime, matični broj i državljanstvo.

- Obratili smo se Centru za socijalni rad ali su oni bili pri stavu da nije moguće odrediti lično ime deteta bez učešća roditelja, s obzirom da je njegova majka u Nemačkoj. Zatim smo se obratili Zaštitniku građana, koji je pokrenuo postupak i u roku od dva meseca dečak je dobio JMBG i državljanstvo, a uz saradnju sa RFZZO dobio je zdravstveno osiguranje i knjižicu - kaže Marijana Luković, izvršna direktorka "Praksisa".

Ona dodaje da je dečak je dobro, i da sada može da dobije adekvatnu medicinsku negu, da ide na redovne kontrole i dobija terapiju. Sada živi sa braćom, od kojih su dvojica punoletni.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.