· · Komentari: 0
OBIČAJI

Danas je VELIKI ČETVRTAK - Devojke koje urade ovo večeras, saznaće ko im je suđeni!

Veliki četvrtak se obeležava kao znak sećanja na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i apostola.

1619701674_color-glass-window-699877_1920.jpg
FOTO: pixabay

Na Veliki četvrtak postoje mnogobrojni običaji.

Pričest

Veruje se da ko se pričesti na Veliki četvrtak, svi gresi biti oprošteni, čak i oni najteži.

Devojke na Veliki četvrtak stavljaju ogledalo, peškir i češalj pod jastuk pred spavanje, kako bi u snu saznale ko im je suđeni.

Farbanje jaja

U pojedinim krajevima Srbije, vernici farbaju jaja na Veliki četvrtak umesto na Veliki petak (ovo se praktikuje naročito u takovskom kraju).

Pročitajte još: Šta se SPREMA za USKRS: Ispoštujte tradiciju - OVO treba da sadrži praznična trpeza za doručak, ručak i večeru

Hrana na ulju

Veliki četvrtak je jedini dan u Velikoj nedelji kada se sme jesti hrana spremljena na ulju. Dozvoljeno je i da se popije i malo vina.

Dobro je da se kuća očisti na današnji dan, kako bi se isterali zli duhovi.

Devojačko gatanje

Devojke bi trebalo da na Veliki četvrtak, pred spavanje, ispod jastuka stave ogledalo, češalj i peškir i pre nego što legnu kažu: Koji je moj suđenik neka dođe noćas da se obriše peškirom, češljem da se očešlja, ogledalom da se ogleda. Veruje se da će se udati za onog momka kojeg budu usnile te noći. 

Da bi saznale gde će se udati, u selu ili u nekom drugom mestu, devojke bi u bašti sejale bosiljak uoči Velikog četvrtka i sutradan bi proverile to mesto. Verovalo se da ako je na poravnatoj zemlji u bašti otisak kopita, onda će se udati van sela, a ako su videle otisak šape ili ljudskog stopala, to im je bio znak da će se udati u selu.

Pročitajte još: Zašto je baš ZEC simbol Uskrsa? Zanimljiva priča seže daleko u prošlost i legendu

Čišćenje kuće

Danas se čisti kuća, sve mora da bude čisto i na svom mestu. Ovaj običaj postoji iz praktičnih razloga, jer od petka, pa do kraja uskrsa je zabranjeno čišćenje.

Paljenje sveće

Sveću koju ste palili tokom ranijih praznika, treba da zapalite i danas, jer se veruje da njen plamen tera zle duhove. Nakon toga se sveća daje u ruke bolesnoj osobi jer se veruje da će joj pomoći da ozdravi.

Nema veselja

Dozvoljena su okupljanja vernika, ali bez slavlja. 

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.