· · Коментари: 0
ПРАЗНИЦИ

Шта се СПРЕМА за УСКРС: Испоштујте традицију - ОВО треба да садржи празнична трпеза за доручак, ручак и вечеру

Ускршња трпеза нису само обојена јаја, без чварака не дочекујте госте ако желите да испоштујете српску традицију.

1618570046_jaja.JPG
Фото: YоутубеПринтсцреен/Серпица Рецепти

Ускоро стиже Васкрс. Поред фарбања јаја, домаћице увелико размишљају шта ће се у празничним даним наћи на менију, да сви буду задовољни и сити.

Иако се времена мењају, бар за велике празнике свако настоји да испоштује своју традицију и од заборава сачува оно што смо наследили још од предака. Између осталог, та традиција подразумева и припрему хране.

Шта спремити за три дана Ускрса? Јаја јесу најважнија, украсе ћемо купити, али шта спремити? 

Ево предлога за доручак, ручак и вечеру.

Припремите поклоне
Да би празнични угођа био потпун, на време за најмилије припремите поклоне! Проведите три дана са онима које волите, у миру и благостању. Праштајте и будите бољи према себи и свом окружењу.

Први мрсни ДОРУЧАК после поста је најважнији

Централно место на столу заузима корпа са јајима, такмичење може да почне, али не и без ПРЕЂЕЛА!

Различити сухомеснати производи попут пршуте и кобасица уз бели сир, качкаваљ и наравно - чварке су примарна хранљива гарнитура. Никако без руске салате и проје.

Довитљиве домаћице ће искористити попуцала јаја и направити ролат. Не заборавите на салате. Сада их има у изобиљу.

Ручак је спреман и церемонија може да почне!

Почиње са домаћом супом или чорбом. Према обичајима, меси се Ускршња погача. Из истог разлога се припрема и печена јагњетина.

Прасетина се одомаћила у празничном послужењу иако нема много везе са традицијом. Наиме, Срби су до појаве Турака јели искључиво јагњетину, а како им окупатори не би отели сву храну, прешли су на узгајање и конзумирање свињетине, јер Турцима вера не дозвољава унос хране од ове животиње.

Кромпир уз месо је у Србији евергрин.

Иако нунтриционисти упорно апелују да је ова комбинација "бомба" за организам - џабе. Класичан пекарски кромпир или обогаћен зачинима и другим састојцима ће заузети сигурну позицију током ускршњег послужења. Сармице од зеља ће обогатити сваки сто. Свеже салате и корпа са јајима су све време присутни.

Посластице су једнако важне. Ситни колачи и торте се обавезно декоришу. Без граница. Шарене мрвице, перлице, шлаг у боји. Играјте се као деца. Искусне домаћице се не одричу Васине, Добош и Розен торте и наравно, неприкосновене БАКЛАВЕ. 

Како за Васкрс припремити баклаву можда вам помогне и наш савет, КЛИКОМ ОВДЕ.

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.