Oglas
· · Komentari: 0

Crkva i njeni vernici danas slave SVETOG EPIFANIJA KIPARSKOG: Izgovorite ove reči danas

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 12. maja po crkvenom, a 25. maja po gregorijanskom kalendaru.

1684922861_Epiphanius-Kosovo.jpg
Foto:Wikipedia
Oglas

Sveti Epifanije Salaminski bio je episkop Salamine i metropolit kiparski na kraju 4. veka. Smatra se crkvenim ocem. Stekao je reputaciju jednog od najvatrenijih branilaca hrišćanskog pravoverja, a najpoznatiji je po sastavljanju velikog pregleda svih jeresi koje su se razvile do njegovog doba; citati u tom tekstu u mnogim slučajevima predstavlja jedine informacije o od Crkve zabranjenih i uništenih knjiga.

Rođen je kao Jevrejin, ali poverovao je u Hrista i krstio se zajedno sa svojom sestrom Kalitropijom. U dvadeset šestoj godini se zamonašio u manastiru svetog Ilariona. Docnije je osnovao zaseban manastir, gde se pročuo po celoj Palestini i po Misiru zbog svog podvižništva, duhovne mudrosti, i čudotvorstva. Bežeći od slave, udaljio se u Misir. Na putu se sreo sa velikim Pafnutijem, koji mu je prorekao, da će biti arhijerej na ostrvu Kipru. I zaista, posle više decenija došao je Epifanije na Kipar, gde je iznenadno izabran za episkopa. U šezdesetoj godini postao je episkop u gradu Salamini, i kao episkop upravljao je crkvom pedeset pet godina. Živeo je sto petnaest godina. Pred smrt je pozvan u Carigrad od cara Arkadija i žene mu Evdoksije na sabor episkopa, koji je trebalo po želji carevoj i caričinoj da osudi Svetog Jovana Zlatoustog. Kada je došao u Carigrad, on je otišao u dvor carev, gde su ga car i carica duže zadržali nagovarajući ga da se izjasni protiv svetog Jovana Zlatoustog. Sveti Jovan Zlatousti je doznao da se Sveti Epifanije saglasio sa carem protiv njega, zato mu je napisao pismo: "Brate Epifanije, čuh da si savetovao cara, da se ja prognam; znaj da i ti više nećeš videti prestola tvoga". Na to mu Sveti Epifanije otpisa:

„Stradalniče Jovane, odolevaj uvredama; znaj da i ti nećeš stići do mesta, u koje te progone". - I oba ova svetiteljska proročanstva su se ubrzo obistinila: ne hoteći se saglasiti nipošto s carem na progonstvo svetog Jovana Zlatoustog, Sveti Epifanije je krišom seo u lađu i pošao za Kipar, međutim na lađi je umro; a svetog Jovana Zlatoustog otera car u progonstvo u Jermeniju; ali je i on usput umro. Sveti Epifanije je preminuo 403. godine. Od mnogih dela svetog Epifanija najpoznatije je "Kovčežić" u kojem je izloženo i pobijeno osamdeset jeresi.

Današnji dan trebalo bi provesti skromno i u molitvi.

Tropar

Bože otaca naših, čini uvek sa nama po Tvojoj krotosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas