Oglas
· · Komentari: 0

DA LI JE GREH RADITI NA CRVENO SLOVO:Večita nedoumica pravoslavnih hrišćana

Večita je nedoumica pravoslavnih hrišćana treba li raditi ili ne kada je crveno slovo.

1707653679_18554258756175e83229e6c546304862_700x393x002977.jpg
Foto: SPC
Oglas

U našem narodnu postoje brojna verovanja kad je reč o običajima i veri. Međutim, jako je važno razlikovati šta je pravilo crkve, a šta se u pravoslavlju zadržalo iz paganskih rituala. 

Pravoslavni kalendar ispunjen je svetiteljima koji su obeležili istoriju i postali od velikog značaja za pravoslavlje. Međutim, brojna domaćinstva veruju da će im se nešto jako loše dogoditi ako rade na praznik koji je obeležen crvenim slovom. 

Sutra proslavljamo Sveta Tri Jerarha, odnosno svetitelje Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog, a svaki od njih ima svoj dan praznovanja u mesecu januaru. 

Ovaj zajednički praznik sva tri svetitelja ustanovljen je u XI veku u vreme cara Aleksija Komnena zbog rasprave u narodu oko toga koji je od ove trojice svetitelja najveći. Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao Bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako i nazvan.

Razgovarali smo sa etnologom Ivom Radović i teologom Jovanom Blagojevićem su svojim mudrim izlaganjem u video intervjuu za naš Nportal otkrili šta je pravilno.

- Kao hrišćani, padamo često u istu zamku u koju su upali Jevreji iz doba Starog zaveta, i iz Hristovog vremena. To znači da nam je pitanje da li na određeni dan ne treba raditi postalo važnije od verskog, duhovnog života. Hristoj je, kada su ga kritikovali što leči subotom, jasno rekao: Pa, ljudi, subota je stvorena radi čoveka, ne čovek radi subote - započeo je sa izlaganjem Jovan. 

U video intervjuu možete saznati šta zbog čega nosimo crven konac i brojanicu. Nošenje jednog od ovih predmeta bilo je poznato i u Bibliji pre Hristovog rođenja.  

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas