Oglas
· · Komentari: 0
post

Danas je počeo PETROVDANSKI POST: Ova pravila bi trebalo posebno da ispoštujete

Počeo je Letnji ili Petrovdanski post

1655715603_2898f41741445fe252de66a08329f2e873bc1dce.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Danas počoinje Letnji, Petrovdanski ili Petrovski post i trajaće do 12. jula kada se obeležava Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Prema pravilima Letnji post najkraće traje jednu nedelju, a najduže šest nedelja. Svrstava se u blaže, pa riba, vino i ulje mogu da se konzumiraju svakim danom osim sredom i petkom, kada se posti na vodi.

Datum početka Petrovdanskog posta zavisi od datuma kada se proslavlja Uskrs, ali se uvek završava na Petrovdan.

Pročitajte još: Gledajte gore, ispravite leđa...Tehnike do boljeg raspoloženja za nekoliko sekundi

Tokom trajanja posta vernici treba da se uzdržavaju od hrane životinjskog porekla. Međuti, često se ističe da to nije ono najvažnije, važan je i duhovni post kojim treba da se pročistimo od loših misli, reči i dela. Vernici treba da se trude da ispoštuju oba posta.

Dan uoči Petrovdana se strogo posti, osim ako se padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana jedemo ribu, vino i ulje.

Post predstavlja pročišćenje duše i tela i samim tim pripremu za Sveto Pričešće. Tokom trajanja posta važno je da se oslobodimo svih negativnih misli i činimo samo dobra dela.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas