· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Danas slavimo SVECE VOLOVSKOG SRCA! Evo šta nikako ne smete raditi na SRĐEVDAN

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svete mučenike Sergija i Vakha, slava koju slave opančari, pustinjski nomadi i ratari.

1603142047_srdjevdan.jpg
Foto: SPC

Iako je slavi mali broj vernika, Srđevdan je krsna slava koju vernici Srpske pravoslavne crkve proslavljaju u čast Svetih Sergija i Vakha.  Srđevdan pripada slavama za koje se priprema mrsna hrana, a na ikonama se svetitelji predstavljaju u običnim odorama sa krstom i mitrom, kao znakom mučeništva ili u vojničkom odelu.

Pročitajte još: Sveštenstvo RUSKOG MANASTIRA otkriva narodni lek za PREVENCIJU RAKA

Dan Svetih Sergija i Vakha Srbi priznaju pod nazivom Srđevdan i Sveti Srđ. Kao krsna slava, danas je najviše rasprostranjena u Primoriju i Bosni, delovima koje naseljavaju iskuljučivo pravoslavni vernici.

U Šumadijskoj eparhiji Srđevdan slavi oko 250 svečarskih domova. U okolini Valjeva i Svetog Srđa, kao svog zaštitnika, praznovali obućari, a u Gruži su Srđevdan svetkovali radi srdobolje.

Odbili da se poklone rimskim bogovima
Sveti Sergije i Vakh su bili rimski dostojanstvenici na dvoru cara Maksimijana. Zbog pripadnosti hrišćanskoj veri i odbijanja da se poklone rimskim bogovima posečeni su u Siriji, gde je njihov kult uspostavljen i odakle se raširio po istoku.  Sergije je naročito bio poštovan u gradu Resafi, gde je pogubljen, koji je jedno vreme nosio ime „Sergiopolis“.

Pročitajte još: Zbog BEOGRADA tačno u podne zvone ZVONA u svim hrišćanskim crkvama na svetu: Sve počinje 1456. godine!

Srđevdan se smatra volujskim svecem, pa se toga dana ne uprežu za rad. Prema narodnom kalendaru, Srđevdan se smatra jednim od graničnih dana na prelazu iz jeseni u zimu.

Pročitajte još: Voda i so do zdravih i BELIH ZUBA po receptu TIBETANSKIH MONAHA

I u meteorološkom smislu Srđevdan je bio važna odrednica, posebno u vreme kad su zime duže trajale i kad je snežni pokrivač već u oktobru pokrivao zemlju.

Kult svetitelja u Mileševi

Prema jednoj legendi, prilikom prenosa moštiju Svetog Save iz Trnova, u Mileševu su prenete i mošti Svetog Sergija i Vakha, gde je od ranije postojao kult ovih svetitelja, o čemu svedoče i njihove freske iz najranijeg perioda freskopisa u Mileševi.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.