Oglas
· · Komentari: 0
svetac

Danas slavimo SVETOG AMVROSIJA: O načinu na koji je postao episkop se i danas govori

Pravoslavni vernici danas slave svetog Amvrosija, episkopa milanskog

1702995053_Untitled.jpg
Foto: Wikipedia
Oglas

Otac mu je bio carski namesnik Galije i Španije, ali neznabožac, a majka hrišćanka.

Prema predanju dok je još bio u kolevci, na njega se spustio roj pčela. I još kao dete pružao je ruku i govorio proročki: “Celujte, jer ću i ja biti episkop”.

Po smrti oca car ga postavi za namesnika Ligurijske oblasti, u kojoj je Mediolan bio glavni grad. Kada je preminuo episkop tog grada, došlo je do velike rasprave među pravoslavnim i jereticima arijevcima oko izbora novog episkopa. Amvrosije je prema dužnosti ušao u crkvu da održava red. U tom trenutku neko dete je uzviknulo: “Amvrosije – episkop!”

Detetov uzvik je narod shvatio kao glas Božji i, nasuprot volji Amvrosijevoj, izabraše jednoglasno njega za episkopa. Amvrosije se krsti i kroz nedelju dana prođe sve prethodne činove i postao episkop. Kao episkop, Amvrosije je utvrdio pravoslavnu veru, potisnuo jeretike, ukrasio crkve, proširio veru među neznabošcima, napisao mnoge poučne knjige i služio primerom pravog hrišćanina.

Izobličio je caricu Justinu kao jeretkinju, Maksima tiranina i ubicu prokleo, caru Teodosiju zabranio pristup u hram sve dok nije pokajao svoj greh. Preminuo je mirno na Uskrs 397. godine.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas