Oglas
· · Komentari: 0

DANAS SU MATERICE, jedan od najlepših porodičnih praznika: Ove običaje treba ispoštovati za ljubav i blagostanje

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Materice - praznik majki

1703342930_393104387_363234373007654_3632200681615663876_n.jpg
Foto: Šhutterstock
Oglas

Materice se posvećuju svim majkama i ženama, a tradicionalno se slave dve nedelje pre Božića.

Nedelju dana ranije vernici su obeležavali Detinjce tako što su vezivali decu, a sada je red na decu da vezuju majke.

Prema običajima deca treba da rano ujutru šalom ili maramom da zavežu majku. "Vezivanje" simboliše neraskidive porodične veze i bezgraničnu ljubav.

Zato se je važna simbolika ovog praznika odnosi se na ljubav prema porodici. Takođe se na ovaj dan sprema svečani, posni ručak, koji porodicu okuplja za stolom.

Nekada su žene koje imaju udate ćerke bez dece, odlazile kod njih u posetu, noseći kolače i darove za otkupljenje.

Materice su praznik na koji ne treba spremati kuću, usisavati, raspremati kuću. Novija tradicija nalaže da muškarci i očevi zajedno sa decom spreme nedeljni ručak mamama i bakama

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas