· · Komentari: 1

KAKO SE PIŠE: Da li je pravilno "oženiti se sa njom", "oženiti se njome", "oženiti je"?

Jezička nedoumica sa kojom mnogi muče muku

1645785714_paper-g76e0ad49f_1280.jpg
Foto: Piksabej

Pre mnogo godina, Kočićev David se rugao austrijskom činovniku koji je, po ugledu na pravila nemačkoga jezika, pitao: Kad si ti oženio svoju ženu? David je na ovo odgovorio: Ženu oženio?! Ama, zar se u vašoj zemlji žene – žene?

Često čujemo da je mladoženja oženio mladu; da su se oženili on i ona; da će se uskoro oženiti mladenci itd.

Hajde da razjasnimo ovu bračnu zavrzlamu.

Oženiti nekoga znači naći mu ženu, učiniti šta je potrebno da muškarac stupi u brak – Majko moja, oženi me mlada, dok me nije obuzela brada.

Ovaj oblik koristio se davno, kada su roditelji birali supružnike svojoj deci, te su ženili sinove i udavali ćerke.

Kada su se običaji promenili i sinovi i kćeri počeli sami da biraju sa kime će stupiti u bračnu zajednicu, glagoli ženiti i udati postali su povratni, odnosno dobili su povratnu zamenicu se: oženio se, udala se.

Šestotomnik RMS beleži i varijantu oženiti nekoga (u značenju oženiti se nekim), uz odrednicu da je reč o germanizmu: Oženio neku curu, koju su mu tetke nahvalile. Ovakav oblik zadržao se u srpskom jeziku, pod uticajem nemačkog, i prisutan je i dan-danas. Međutim, norma ga ne prihvata kao pravilan.

Dakle, pravilno je: oženio se, udala se.

Međutim, da li se on oženio sa njom ili se oženio njome?

Nije se mogao oženiti sa njom, jer se ona udaje. Mogao se venčati sa njom, a oženiti se mogao, isključivo, njome.

Prema tome, on se oženio njome, a ne sa njom.

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.