· · Komentari: 0
ZANIMLJIVOSTI

NAJBOLJA KUPOVINA u istoriji - Šta je Peter Minojt kupio za 25 dolara! (FOTO/VIDEO)

Za koliko novca je kupljen Menhetn?

1620302146_nyc-4854718_1920.jpg
FOTO: pixabay

Trgovac Peteru Minojt je, kao guverner Nove Holandije, 24. maja 1626. kupio ostrvo od urođenika (najverovatnije je u pitanju bilo pleme Lenapi) u zamenu za dobra čija je vrednost bila 60 guldena.

To ostrvo je današnji Menhetn.

Pročitajte još: Profesionalni PLESAČI na SAHRANAMA - Pogledajte "RADOSTAN" ispraćaj u Gani! (VIDEO)

Peter Minojt je bio Valonac. Godina rođenja Minojta nije tačno poznata, ali pretpostavlja se da je negde  između 1580. i 1589. godine.

Peter Minojt pridružio se holandskoj zapadnoindijskoj kompaniji, verovatno sredinom 1620-ih, i poslat je u Novu Holandiju 1625. godine da traži robu kojom bi trgovali, osim životinjske kože kojom se do tada radilo, kao glavnim proizvodom iz Nove Holandije.

Prilikom poslovnog puta na Karibe, Minojtov brod je zbog uragana izašao na otvoreno more i on više nikad nije viđen.

Iako je Peter Minojtu bio guverner kolonije pet godina, najpoznatiji je po kupovini Menhetna od Indijanaca za 60 guldena, što je 1626. godine iznosilo oko 25 dolara, a što se procenjuje na oko 500 američkih dolara u današnjim dolarima, što je očigledna nesrazmera u ceni.

Roba
Pretpostavlja se da je Menhetn kupljen u zamenu za običnu bižuteriju koju je Peter dao Indijancima.

Posle njegovog guvernerstva u Novoj Holandiji, radio je sa švedskom vladom na uspostavljanju finsko-švedskog naselja, nazvanog Nova Švedska, u blizini današnjeg Vilmingtona (Delaver).

Pročitajte još: ISPIRANJE ZLATA u Peku - Treba vam samo lopata, ispitak i sreća! (VIDEO)

Po povratku iz Nove Švedske 1638. godine, otputovao je na Karibe kako bi pokupili tovar duvana. Nažalost, u to vreme nije postojala metoda praćenja uragana. Dok su večerali na holandskom brodu, uragan je sve brodove izbacio na more. Minuit više nikad nije viđen. Međutim, njegov brod Kalmar Nikel ipak se vratio u Švedsku bez njega.
 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.