· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

НАЈБОЉА КУПОВИНА у историји - Шта је Петер Минојт купио за 25 долара! (ФОТО/ВИДЕО)

За колико новца је купљен Менхетн?

1620302146_nyc-4854718_1920.jpg
ФОТО: pixabay

Трговац Петеру Минојт је, као гувернер Нове Холандије, 24. маја 1626. купио острво од урођеника (највероватније је у питању било племе Ленапи) у замену за добра чија је вредност била 60 гулдена.

То острво је данашњи Менхетн.

Прочитајте још: Професионални ПЛЕСАЧИ на САХРАНАМА - Погледајте "РАДОСТАН" испраћај у Гани! (ВИДЕО)

Петер Минојт је био Валонац. Година рођења Минојта није тачно позната, али претпоставља се да је негде  између 1580. и 1589. године.

Петер Минојт придружио се холандској западноиндијској компанији, вероватно средином 1620-их, и послат је у Нову Холандију 1625. године да тражи робу којом би трговали, осим животињске коже којом се до тада радило, као главним производом из Нове Холандије.

Приликом пословног пута на Карибе, Минојтов брод је због урагана изашао на отворено море и он више никад није виђен.

Иако је Петер Минојту био гувернер колоније пет година, најпознатији је по куповини Менхетна од Индијанаца за 60 гулдена, што је 1626. године износило око 25 долара, а што се процењује на око 500 америчких долара у данашњим доларима, што је очигледна несразмера у цени.

Роба
Претпоставља се да је Менхетн купљен у замену за обичну бижутерију коју је Петер дао Индијанцима.

После његовог гувернерства у Новој Холандији, радио је са шведском владом на успостављању финско-шведског насеља, названог Нова Шведска, у близини данашњег Вилмингтона (Делавер).

Прочитајте још: ИСПИРАЊЕ ЗЛАТА у Пеку - Треба вам само лопата, испитак и срећа! (ВИДЕО)

По повратку из Нове Шведске 1638. године, отпутовао је на Карибе како би покупили товар дувана. Нажалост, у то време није постојала метода праћења урагана. Док су вечерали на холандском броду, ураган је све бродове избацио на море. Минуит више никад није виђен. Међутим, његов брод Калмар Никел ипак се вратио у Шведску без њега.
 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.