Oglas
· · Komentari: 0
IMENA ZA DECU

Najtužnija SRPSKA IMENA koja se čuju i dan-danas: Mnoga deca se tako zovu, ali retko ko zna prava ZNAČENJA

Iako je rođenje deteta najradosniji porodični trenutak, iz niza razloga u prošlosti su za mališane birana imena koja ne odišu srećom.

1643658070_woman-gfebe9bae0_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Pri odabiru imena za decu, roditelji se vode različitim stvarima — neko preferira ime koje je u tom trenutku popularno, neko bi radije dao mališanu retko ime.

Među bitnim stavkama je i samo značenje imena. Značenje je u prošlosti bilo veoma važno pri odabiru imena za decu, ali ne uvek iz lepih razloga.

Pročitajte još: Staro verovanje: DECI rođenoj tokom ZIMSKIH MESECI davala su se OVA IMENA

Tako su ranije bila popularna "tužna imena", odnosno ona koja ukazuju da su roditelji nesrećni zbog rođenja deteta, da nisu zadovoljni polom, da ne žele više dece... Ovo su neka od njih:

Najdan ili Najda

Slovensko ime nastalo od reči "najdena", što je značilo da je dete pronađeno. Porodice su u prošlosti ostavljale decu na raskrsnicama da bi se oslobodile prokletstava i bolesti, a oni koji bi ih pronašli i usvojili obično su im davali ovo ime.

Dostana, Stadija, Stanka, Stanija, Stanica...

Ova ženska imena ranije su se davala devojčicama za koje su se roditelji nadali da je poslednje ženske dete u porodici.

Nenad

Vrlo popularno muško ime, koje se i danas često čuje, nastalo je odričnim oblikom gladola "nadati se", što znači da je dete rođeno iako mu se roditelji nisu nadali.

Prodan ili Prodana

Ovo ime se davalo dečaku ili devojčici koje je rođeno nakon smrti starijeg deteta i na neki način je bilo njegova zamena.

Tugomir ili Tugomirka

Ovo je slovensko ime nastalo spajanjem misaonih imenica "tuga" i "mir" i tumači se kao čežnja roditelja za mirom.

Gorčin ili Gorčilo

Davalo se deci da bi bila "gorka", kako bi ih zaobišli zli duhovi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas